Poljakovu “Milnerova nagrada” za fiziku

Agencije
Poljakovu “Milnerova nagrada” za fiziku

Moskva - Ruski fizičar Aleksandar Poljakov s Univerziteta “Prinston” u SAD dobitnik je nagrade za fundamentalnu fiziku, naučno priznanje koje je 2012. godine ustanovio ruski investitor Jurij Milner, suvlasnik internet-kompanije DST “Global”, prenose agencije.

Poljakov, dopisni član Ruske akademije nauka, dobio je ovu nagradu, najveću u oblasti nauke, za otkrića u teoriji polja i teorije struna.

Dobitnik je rekao da će novac od nagrade - tri miliona dolara - upotrijebiti za liječenje sina koji boluje od autizma, prenijeli su ruski mediji.

Nagrada “Granice fizike”, manje prestižna nagrada, dodijeljena je četvorici naučnika.

Naučnici Čarls Kejn s Univerziteta u Čikagu, Lorens Molenkamp s Univerziteta “Vurcburg”, Šučeng Zang s Univerziteta “Sanford” i Džozef Pošinski s Univeziteta u Teksasu dobiće po 300.000 dolara.

Ceremonija dodjele nagrada obavljena je u sjedištu Evropske organizacije za nuklearna istraživanja u Ženevi, u Švajcarskoj.

Milner je ustanovio nagradu, ubijeđen da su otkrića savremene fizike dostojna pažnje čak i ako nisu potvrđena eksperimentom.

Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije: “Fundamentalna fizika” za značajna dostignuća u oblasti naučnih istraživanja i “Novi horizonti”, koja će se dodjeljivati perspektivnim mladim fizičarima.

Visina nagrade “Fundamentalna fizka” iznosi tri miliona američkih dolara.

Razlika između Milnerove nagrade i Nobelove nagrade jeste ta što se Nobelova nagrada dodjeljuje samo za rezultate koji su naišli na eksperimentalnu potvrdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana