Pokrenut postupak protiv dobavljača proizvoda brenda Apple

Tanjug
Pokrenut postupak protiv dobavljača proizvoda brenda Apple

BEOGRAD - Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv firmi "Apcom" iz Mađarske i "Apcom Distribution" iz Beograda, zbog postojanja osnovane sumnje da one određuju cijene „Apple “ proizvoda u daljoj prodaji u Srbiji

KZK je saopštila da su ove firme povezana privredna društva, te da su izvršene nenajavljeni uviđaji na četiri lokacije.

KZK navodi da je analizirala uslove konkurencije na trzištima mobilnih telefona i tableta, „smart” satova, slušalica i bežičnih slušalica, „smart” TV boksova i tasture i miševa, između ostalog i za proizvode brenda „Apple“.

"Uvidom u javno dostupne podatke, konstatovano je da su cijene pojedinih proizvoda brenda „Apple “ u Srbiji ujednačene kod posmatranih maloprodavaca proizvoda ovog brenda, i to bez obzira da li maloprodavci imaju određeni status „Apple “ ovlašćenog prodavca ili ne, kao i bez obzira na kanal prodaje, odnosno da li se ista obavlja na klasičan način u maloprodajnim objektima ili putem tzv. „online“ prodaje", navodi KZK.

Uočeno je i da su cene proizvoda tog brenda više u odnosu na cene u zemljama u okruženju, zbog čega je Komisija osnovano pretpostavila postojanje povrede konkurencije u vidu određivanja cena u daljoj prodaji.

KZK je pozvala sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama, koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničkog stanja u ovom postupku, da im te podatke dostave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana