Pojas solarnih panela oko Mjeseca za neograničenu energiju?

Telegraph
Pojas solarnih panela oko Mjeseca za neograničenu energiju?

Japanska građevinska firma ima rješenje za energetske probleme ove zemlje, ali i za cijelu planetu – ona želi da Mjesec pretvori u ogromnu solarnu elektranu.

Shimizu Corp>. iz Tokija želi da napravi pojas od solarnih panela od kojih je svaki širok 400 kilometara oko ekvatora našeg orbitirajućeg susjeda i potom preusmjeri konstantan izvor energije prema posebnim „stanicama za primanje" na Zemlji uz pomoć lasera ili mikrotalasa.

„Lunarni prsten" bio bi u stanju da ka Zemlji pošalje 13.000 teravata, iako je tokom cijele 2011. godine Amerika generisala svega 4.000 teravata.

„Prelaz sa korišćenja ograničenih resursa na neograničenu upotrebu čiste energije je ultimativni san čovječanstva. Lunarni Prsten ovaj san bi mogao da pretvori u realnost uz pomoć genijalnih ideja uparenih sa najnaprednijom svemirskom tehnologijom", stoji na sajtu kompanije.

Sve do marta 2011. godine i katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio nuklearno postrojenje u Fukušimi, Japan se u najvećoj mjeri oslanjao na nuklearnu energiju.

Kada bi „prsten bio postavljen", on bi se prostirao 11.000 kilometara oko ekvatora i obezbjeđivao bi konstantnu izloženost solarnih panela Suncu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana