Pogledajte kako izgleda umiruća zvijezda VIDEO

Agencije
Pogledajte kako izgleda umiruća zvijezda VIDEO

Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografiju umiruće zvijezde, koja podsjeća na džinovsko kosmičko oko.

To je maglina Heliks (NGC 7293), poznata i kao planetarna nebula, koja se nalazi u sazvježđu Vodolije, 650 svjetlosnih godina od zemlje.

Kombinovana fotografija načinjena je uz pomoć svemirskog teleskopa “Spicer”, koji hvata dugotalasnu infracrvenu sjvetlost, i Istraživač evolucije galaksije (GALEX; Galaxy Evolution Explorer), koji detektuje kratkotalasnu ultraljubičastu svjetlost objekata.

Ovo nam pokazuje kako će izgledati budućnost našeg Sunca, koje će se pretvoriti u planetarnu nebulu za oko pet milijardi godina. Ono će na kraju svog vijeka narasti u crvenog džina, šireći se dalje od Venerine orbite.

 Planetarna nebula nije uopšte planeta – objekat je tako nazvan u 18. vijeku zbog sličnosti sa gasnim džinovima i ime je tako ostalo do danas. To je, u stvari, zvijezda, otprilike veličine sunca, koja se približila kraju svog života i iscrpla vodonik i helijum neophodan za fuziju u jezgru.

Ona tada odbacuje svoje spoljne gasne omotače, stvarajući sjajnu školjku gasa, koji će trajati nekoliko desetina hiljada godina prije nego što se raširi u svemiru. Malo jezgro, novooformljeni bijeli patuljak, baciće na gas dominantno plavo-zelenu svjetlost.

Procijenjuje se da u našem Mliječnom putu ima oko 10.000 ovih sjajnih objekata kratkog životnog vijeka. Detektovano je, međutim, svega 1.500 planetarnih nebula u našoj galaksiji – ostatak se ne vidi zbog međuzjvezdane prašine.

“Bijeli patuljak je otprilike veličine Zemlje, ali sa masom bliskom onoj kod originalne zvijezde. U stvari, kašičica bijelih patuljaka bi težila koliko i nekoliko slonova”, napisali su naučnici NASA-e u saopštenju.
Bijeli patuljak je na objavljenoj fotografiji vidljiv kao bijela tačkica u centru nebule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana