Podmornica nevidljiva za neprijatelje

Priredio: Boris Đurić
Podmornica nevidljiva za neprijatelje

Stokholm - Jedna od najnaprednijih podmornica na svijetu, koja je bukvalno nevidljiva za neprijatelje, predstavljena je u Švedskoj.

Švedska kompanija "Sab" predstavila je podmornicu A26, koja je duga 63 metra i praktikuje takozvani "Duh režim rada", koji je čini neprimjetnom kada se nađe ispod površine vode.

Podmornica takođe posjeduje jedinstvenu malu platformu putem koje specijalne jedinice mogu ulaziti i izlaziti iz nje dok se nalazi pod vodom.

Kompanija je već potpisala ugovor od milijardu dolara sa švedskom mornaricom za izgradnju dvije ove podmornice.

- Ekstremna neprimijećenost je glavna odlika naše podmornice - stoji u saopštenju "Saba".

Novo tehnološko čudo može zaranjati do dubine od 200 metara i ostati pod vodom 18 dana bez izranjanja.

Švedska ima veliko iskustvo u dizajniranju tihih podmornica, a ove podmornice izuzetno su tihe i gotovo ih je  nemoguće detektovati.

Sama konstrukcija sadrži veliki broj gumenih držača, dok se istovremeno koriste pregrade da bi bila smanjena buka motora i mašina, ali i apsorbovani šokovi.

Da bi dodatno bila smanjena emitovana buka, prostori u konstrukciji su ispunjeni tablama koje upijaju buku.

- Mogućnost podmornice da leži nepomično na morskom dnu čini nemogućom misiju da podmornica bude pronađena - rekao je Hakan Buske, izvršni direktor "Saba".

Pored svega ovoga, podmornica ima i jedinstven oblik trupa, krilca i sonara, što dosta pomaže u smanjenju hidrodinamičkih potpisa i buke koji nastaju prilikom kretanja plovila.

Magnetni otisak podmornice je znatno smanjen naprednim sistemom za demagnetizaciju koji kontrolišu senzori i usklađuju sa geografskim okruženjem u kojoj se plovilo nalazi.

Na kraju električni signali se prigušuju specijalnim sistemom i pažljivim izborom materijala koji umanjuju ove signale.

Prodaja

Kompanija "Sab" želi da sarađuje i sa drugim zainteresovanim zemljama, a ne samo sa Švedskom i da proda što više primjeraka ove podmornice.

- Podmornice će biti isporučene krajem 2018. godine, mada postoji mogućnost dalje prodaje izabranim zemljama - dodao je Buske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana