Planeta koja je potpuno prekivena vodom

GS
Foto: YouTube

TOI-1452b je nešto veća i masivnija od Zemlje, nalazi se u sazvježđu Zmaja i od naše planete je udaljena 100 svjetlosnih godina.

U studiji objavljenoj u časopisu Astronomical Journal, stručnjaci sa Univerziteta Montreal utvrdili su da je planeta sačinjena od nečega manje gušćeg od stijena, ali gušćeg od gasa - potencijalni znak globalnog okeana.

"Novootkrivena planeta je najbolji kandidat za okeanski svijet na koji smo dosad naišli. Njen prečnik i masa sugerišu mnogo manju gustinu od one koju bismo očekivali za planetu sačinjenu od metala i stijena, poput Zemlje", kaže astrofizičar Šarl Kađu.

Planeta je prvi put uočena pomoću "Transiting Exoplanet Survey" NASA satelita koji proučava udaljene zvijezde za karakteristične znakove u padu svJetlosti koji označavaju prolazak egzoplanete.

TOI-1452b se nalazi u binarnom zvjezdanom sistemu, pa je zbog činjenice da postoje dva sunca bio problem uočiti je, ali su naučnici sa univerzitetske "Observatoire du Mont-Mégantic" opservatorije, pomoću novih analitičkih, metoda utvrdili njeno postojanje.

Za razliku od Zemlje, koja je najvećim dijelom sačinjena od stijena i metala sa vodom koja pokriva dvije trećine površine, TOI-1452b čini se da je načinjena najvećim dijelom od vode.

Vjeruju da je to tip globalnog okeana sličnog dubokim vodama koje leže ispod ledene kore Saturnovog satelita Enkelada.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana