Pepeo ugrožava letove

Glas Srpske
Pepeo ugrožava letove

ENKORIDž - Proradio je vulkan na Aleutskom ostrvu nadomak Aljaske i izbacuje oblak pepela na visinu od 4.570 metara, zbog čega bi mogao biti ugrožen avionski saobraćaj, prenijele su agencije.

Američki geološki institut izdao je upozorenje da bi pepeo mogao da ugrozi aviosaobraćaj, pošto tuda vodi koridor za komercijalne letove između Azije i Sjeverne Amerike.

Erupcija je registrovana iz vulkana Klivlend na udaljenom i nenaseljenom ostrvu, oko 1.500 kilometara jugozapadnom od Enkoridža, najvećeg grada američke države Aljaska, a dodatne erupcije mogle bi da proizvedu veće oblake pepela, prenijela je agencija AFP.

- Satelitski podaci pokazuju da je to pojedinačna erupcija. Međutim, više potencijalnih eksplozija koje proizvode pepeo mogle bi da se dese, sa dimom koji se diže do 6.000 metara iznad nivoa mora - navodi se u saopštenju Američkog geološkog instituta.

Planina od 1.730 metara nalazi se pod narandžastim upozorenjem, što znači eskalacije pomjeranja sa povećanjem potencijala erupcije ili erupcija bez ili sa manjom emisijom vulkanskog pepela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana