Pametni metal u organizmu

Agencije
Pametni metal u organizmu

London - "Pametne" legure metala sve više se upotrebljavaju u medicini - u dentalnoj, ortopedskoj i kardiovaskularnoj hirurgiji. Implantati se mogu bolje pričvrstiti u kost ako se koriste legure koje se "sjećaju" svog prvobitnog oblika - napominju stručnjaci, prenose agencije.

U dentalnoj medicini to funkcioniše poput "tipla", samo što u ovom slučaju nije vijak taj koji ga širi da bi se učvrstio u zid nego pacijent svojom tjelesnom toplinom utiče na širenje implantata i njegovo učvršćenje u kosti.

Pomoću legura sa "pamćenjem" moguće je formirati i implantate u obliku zubnog korijena koji je bolji od klasičnog implantata, jer je elastičniji i bolje reaguje na pritisak prilikom žvakanja.

Osim u dentalnoj medicini, "pametni metali" svoju primjenu našli su i u izradi ortopedskih pomagala, ali i kardiovaskularnoj medicini.
Tako su naučnici u Bohumu razvili stent u koji su ugrađene žice od "pametnog metala".

Prednost ovakvog stenta jeste ta što vrlo precizno reaguje na promjene temperature u tijelu.

Ali, da bi se postigla takva "inteligencija" metala, potrebna je krajnja preciznost pri proizvodnji.

Pri tome je presudan odnos raznih kovina u leguri.

Ako dođe i do najmanjih promjena u međusobnom odnosu između pojedinih metala, gubi se željeni učinak, tj. mijenjanje oblika u odnosu na temperaturu.

Ali, kada odnos metala u leguri "štima" - tada se ovi materijali pretvaraju u prava čuda mehanike.

"Pametni metali", uz pomoć struje, mogu otvarati i zatvarati važne ventile, na primjer, u slučaju ispadanja maski za kiseonik u avionima.

Naučnici su ušli i u mikrosfere primjene "pametnih legura".

Razvili su kliješta koja su toliko sitna da su u stanju da precizno otrgnu mikroskopski sitnu dlačicu na tijelu kućne muve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana