Ovo je TOP 5 razloga zašto nema malih telefona

GS
Foto: Ilustracija

Jedan od glavnih problema na koje se žali većina današnjih korisnika pametnih telefona je veličina.

Često su preveliki i preteški za korištenje jednom rukom, pa većina nas želi manji telefon s istim flagship karakteristikama, ali to u stvarnosti i nije baš moguće.

Prvi razlog je: Zvuk

Istina je da u posljednjih 10-ak godina i nije bilo telefona čijim smo se zvučnicima divili. Iako je većina modernih telefona opremljena stereo zvučnicima, to jednostavno nije dovoljno. Često su različite kvalitete i imamo različite rezultate u zavisnosti od proizvođača. Ali za dobar i bogat zvuk je jednostavno potreban i fizički prostor koji je već i kod standardnih telefona ograničen, a kod malih telefona ga gotovo i nema.

Iz tog razloga je nedovoljno dobar kvalitet zvuka jedan od top 5 razloga zašto više nema malih telefona.

Drugi razlog su: Kamere

Svi smo istog mišljenja da je bolja opcija jedna ili dvije jako dobre kamere na telefonu nego četiri ili pet kamere koje su tek "zadovoljavajuće". Ali stvarnost malih telefona je da dimenzije jednostavno ograničavaju proizvođače te jednostavno nije moguće smjestiti današnje „ogromne“ senzore u tako malen prostor.

Treći razlog je: Proizvodnja

Samo zamislite da je sve one super nove stvari koje imaju veliki flagship telefoni  potrebno nekako ugraditi i u male. Istina to je problem s kojim se suočavaju proizvođači, ali cijenu nažalost plaćaju korisnici.

Četvrti razlog je: Zagrijavanje

Manji telefoni imaju gotovo jednake karakteristike kao i veći telefoni, a već nam je svima poznato da čipovi iz godine u godinu postaju sve brži i snažniji. Nažalost sistemi hlađenja funkcionišu tako da „rasipaju“ toplinu po površini uređaja. Mali telefoni nemaju veliku površinu, te se stoga i pri jednostavnim zadacima poprilično zagrijavaju.

Posljedni i glavni razlog je: Baterija

Godinama čipovi postaju sve brži i snažniji što znači da im treba i više energije da bi funkcionisali. Ta energija dolazi iz baterije čiji je kapacitet direktno povezan s fizičkom površinom. Te stoga uz današnje tehnologije jednostavno nije moguće napraviti dovoljno snažan čip koji je toliko efikasan da se riješi ovaj problem, navodi bajtbox.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana