Ovako izgleda Zemlja snimljena sa 16 miliona kilometara

Agencije
Ovako izgleda Zemlja snimljena sa 16 miliona kilometara

Dok istražuje krajnji obod Sunčevog sistema i priprema se da pređe posljednju granicu ka međuzvezdanom prostoru, svemirska sonda “Vojadžer1” snima i šalje nevjerovatne fotografije, među kojima su i one na kojima se Zemlja vidi kao sićušna tačka.

Tačkica u snopu raznobojnih znakova na snimku koji je načinila kamera svemirske sonde je, naime, naša planeta snimljena sa udaljenosti od 16 miliona kilometara.

Par svemirskih sondi “Vojadžer 1” i “Vojadžer2” lansiran je još 1977, na jednoj od najranijih raketa, radi istraživanja udaljenih planeta Sunčevog sistema - Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna.

Pošto je ovaj zadatak obavljen, “Vojadžer1” je sada stigao i do same granice međuzvjezdanog prostora, u međuvremenu emitujući nevjerovetne snimke Jupiterovog mjeseca Io, na kojima se zapaža vulkanska aktivnost.

Nakon što je prešao najveću razdaljinu do koje je ikada putovao ma koji predmet ljudske izrade, “Vojadžer1” je prošlog mjeseca izvjestio i o dvema “ključnim promjenama” koje su naučnici očekivali prilikom prelaska krajnjeg ruba Sunčevog sistema.

Podaci primljeni sa “Vojadžera”, koji putuje brzinom od 16 km u sekundi, pokazuju da je 28. jula nivo kosmičkog zračenja visoke energije sa kojim se letjelica suočava narastao za pet odsto.

Vojadžer na rubu svemira

To znači da svemirska sonda izlazi iz helioštita, “zaštitnog mjehura” oko sunčevog sistema koji stvaraju čestice sa Sunca. Istog dana, nivo čestica niže energije koje potiču iz samog Sunčevog sistema opao je za polovinu.

Tokom naredna tri dana oba nivoa su se, međutim, vratila na prethodnu vrednost, što je naučnike NASA suočilo sa malom misterijom, koju mogu da proučavaju dok očekuju da im stignu nove informacije.

Treći pokazatelj da “Vojadžer” napušta Sunčev sistem predstavljaju podaci o smjeru magentnog polja, koje NASA trentuno takođe proučava.

Kada svi odgovarajući signali budu obrađeni, NASA će, možda već ovog mjeseca, moći da potvrdi gdje se “Vojadžer” nalazi.


- Sigurno je da smo na rubu Sunčevog sistema, gdje se stvari veoma brzo mijenjaju, ali još uvijek ne možemo da kažemo da je “Vojadžer 1” ušao u međuzvjezdani prostor - kaže Edvard Stoun, jedan od naučnika koji rade na projektu “Vojadžer”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana