Ovaj gas je 7.000 puta gori po Zemlju od CO2

Agencije
Ovaj gas je 7.000 puta gori po Zemlju od CO2

Kanadski istraživači su identifikovali novi gas koji izaziva efekat staklene bašte i koji posjeduje ekstreman potencijal za ubrzavanje globalnog zagrijavanja.

Tokom jednog vijeka, jedan molekul PFTBA ima uticaj na klimu kao 7.100 molekula ugljen-dioksida, izjavila je Andgela Hong, vođa studije koja je identifikovala perfluorotributylamin.

"Tvrdimo da PFTBA ima najveću radijativnu efektnost u poređenju sa bilo kojim drugim molekulom koji je detektovan u atmosferi do sada", izjavila je Hongova.

Električni uređaji poput tranzistora i kondenzatora, koristili su PFTBA od početka prošlog vijeka, piše Guardian, iako je njegov uticaj na klimu tek sada utvrđen.

I poput sličnih industrijskih hemikalija, perfluorotributylamin.nije regulisan nikakvim klimatskim zakonom.

Istraživači su otkrili da, kada se uporedi sa ugljen-dioskidom, postoji jako malo perfluorotributylamin. u atmosferi – 0.18 dijelova na trilion oko Toronta, gdje je studija sprovedena, u poređenju sa 400 dijelova na milion CO2.

I dok okeani i drveće upijaju ugljenik, istraživači tvrde da niko ne zna kako atmosfera može da se oslobodi nove hemikalije koja može da se zadrži i do 500 godina.

"Moramo da se postaramo da udio perfluorotributylamina ne poraste i postane jedan od glavnih uzroka daljeg globalnog zagrevanja", tvrde istraživači.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana