Otkud voda na Mjesecu?

Agencije
Otkud voda na Mjesecu?

Istraživači tvrde da je površina Mjeseca prekrivena zrnicima zemljišta koja sadrže vodu.

Tokom posljednjih pet godina, posmatranje površine i laboratorijski nalazi uzoraka zemljišta koje je prikupio Apollo promijenili su stav naučnika da je Mjesec suva pustinja.

Nova studija došla je do nevjerovatnog zaključka da je izvor vlage na Mesecu solarni vetar, konstantni tok naelektrisanih čestica koje emituje Sunce.

Zemljin jedini prirodni satelit na površini ima tragove vlage, zato što solarni vjetrovi donose vodonik, koji u kontaktu sa kiseonikom na površini stvara vodu.

Mjesečevo tlo je debelo nekoliko metara, a naučnici vjeruju da bi izvlačenjem vode iz njega mogle da prežive čak i ljudske kolonije na Mjesecu.

NASA Lunar Crater Observation and Sensing satelit poznat kao LCRPOSS udario je u krater na Mjesecu koji je u viječnom mraku i pronašao materijal koji je bio iznenađujuće bogat ledom.

Voda i elementi koji je čine pronađeni su u lunarnom regolitu, sloju fine prašine i dijelova stijenja koji prekrivaju Mjesec.

Međutim, porijeklo te vode do sad je bilo sasvim nejasno.

Tim naučnika sa Univerziteta u Mičigenu, Tenesiju i Kaliforniji objavio je rezultate studije koji podržavaju teoriju da led potiče od solarnih vjetrova.

Oni su obavljali infracrvenu spektroskopiju i masenu spektrometriju uzoraka Apollo misije kojim je otkriveno prisustvo značajnih količina hidroksila unutar regolita.

Taj materijal prekriva cijelu površinu Meseca, a njegova "vodenasta" komponenta hidroksil može biti korišćena u budućoj lunarnoj bazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana