Otkriveno zašto je ljudima potreban san

Independent
Otkriveno zašto je ljudima potreban san

Mozak koristi san kako bi se oslobodio toksina koji su se sakupili tokom dana, pokazala je nova studija.

Mozak koristi vrijeme koje provodimo spavajući kako bi uklonio sav otpad koji se nakupio dok smo bili budni, poput sistema za „otklanjanje đubreta", tvrde američki naučnici.

Tim sa Medicinskog centra univerziteta Ročester za neuromedicinu vjeruje da je ovaj sistem za „uklanjanje đubreta" jedan od ključnih razloga za postojanje ljudskog sna.

Studija objavljena u žurnalu „Science" otkriva da ovaj jedinstveni sistem za uklanjanje takođe eliminiše i toksine koji su zaslužni za Alchajmerovu bolest i druge neurološke poremećaje.

Naučnici su proučavali slike mozga miševa, posmatrajući sistem u mozgu koji je bio zadužen za uklanjanje „otpada" dok spavamo i koji je poznat kao "glimfatički sistem".

Ovaj sistem je bio deset puta aktivniji dok su miševi spavali u poređenju sa periodom kada su bili budni.

Istraživači su otkrili da kada su miševi spavali, njihove ćelije su se znatno smanjile u veličini, što je omogućilo efektivnije izvlačenje toksina.

Kako bi se izbacili toksini iz mozga, celebralna kičmena tečnost se upumpava u tkivo mozga, odakle stiže do krvnog sistema, prije nego što naše svoj put do jetre.

Međutim, upumpavanje ove tečnosti zahtijeva puno energije, a istraživači spekulišu da ovi procesi čišćenja nisu kompatibilni sa funkcijama koje mozak mora da obavlja kada smo budni i kada aktivno procesuira informacije.

Dr Maiken Nedergard, vođa eksperimenta objašnjava: „Mozak na raspolaganju ima ograničenu količinu energije i izgleda kao da mora da bira između dva funkcionalna stanja – budnog i svijesnog ili uspavanog tokom kog se obavlja čišćenje. To je poput žurke, ili možete da zabavljate ljude ili da čistite za njima, ali te dvije stvari ne možete da obavljate u isto vrijeme".

Novo otkriće ima značajne implikacije na metode liječenja bolesti „prljavog mozga" kao što je Alchajmer.

„Preciznim razumijevanjem načina na koji ovaj sistem funkcioniše možemo da pokušamo da ga učinimo efikasnijim", tvrdi Maikenova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana