Otkriveni vodeni tokovi na Marsu

Agencije
Otkriveni vodeni tokovi na Marsu

Vašington - Robotsko vozilo „Kjuriositi" američke Nase nalazi se na površini Marsa tek nekoliko sedmica, ali je već pronašlo dokaze da je u prošlosti površinom planete tekla voda.Robot je poslao sliku klasične kompozicije stijena sastavljenih od kamenja i pijeska.

Naučnici iz kontrole misije kažu da veličina i zaobljeni izgled kamenčića u stijeni ukazuju da ih je pomijerala i oblikovala voda, prenio je Bi-Bi-Si. Istraživači smatraju da je „Kjuriositi" otkrio prastari vodeni tok.

Stijene su opisane na konferenciji za novinare u Nasinoj laboratoriji u Pasadeni, u Kaliforniji, a naučnici kažu da ih je voda položila na to mjesto „prije nekoliko milijardi godina".

„Kjuriositi" se spustio na površinu Marsa 6. avgusta sa zadatkom da uz pomoć svoje tejhničke opreme utvrdi da li su u prošlosti na ovoj planetipostojali uslovi za mikrobiološki život.

Robot je do sada uglavnom obavljao testiranja svojih sistema i aparata, ali sada počinje ozbiljan naučni rad.

Krajnji cilj "Kjuriositija" je da stigne do centralne planine Šarp, koja je visoka pet kilometara. Naučnici očekuju da će vozilo pronaći slojeve stijena u podnožju planine iz kojih će biti stečena nova saznanja o uslovima koji su vladali na Marsu u dalekoj prošlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana