Otkrivene “zvijezde-vampiri” VIDEO

Agencije
Otkrivene “zvijezde-vampiri” VIDEO

Međunarodni tim astronoma otkrio je neobičan fenomen, nazvan “vampirske zvijezde”, kod kojeg manja zvijezda isisava materiju sa površine veće, susjedne zvijezde. Oni su ustanovili da je iznenađujući broj masivnih zvijezda u Mliječnom putu dio binarnog sistema sa bliskom orbitom, ali da većina tih binarnih parova imaju burne odnose – ili jedna isisava gas svoje pratilje, ili se dvije zvijezde nasilno spajaju da oforme pojedinačnu.

 

Astronomi su posmatrali zvijezde tipa O, koje imaju veoma visoku temperaturu, masu i sjaj. One imaju kratke živote i igraju ključnu ulogu u evoluciji galaksija. Naučnici su otkrili da više od 70 odsto ovih masivnih zvijezda ima bliskog kompanjona, sa kojim zajedno čini binarni sistem, u kojem dvije zvijezde orbitiraju jedna oko druge.

- Ove zvijezde su prave zvijeri. Imaju 15 ili više puta veću masu od našeg Sunca i mogu da budu do milion puta sjajnije. One su toliko vrele da imaju plavo-belu svijetlost i temperaturu na površini od preko 30.000 stepeni Celzijusovih – izjavio je Hju Sana, vođa studije sa Univerziteta u Amsterdamu, Holandija.

Astronomi su proučili uzorak od 71 pojedinačne zvijezde tipa O, kao i one u parovima (binarne), u šest okolnih jata mladih zvijezda u našem Mliječnom putu. Detaljnom analizom njihove svijetlosti naučnici su otkrili da čak 75 odsto od svih zvijezda tipa 0 postoji unutar binarnih sistema, što je mnogo više nego što se prethodno mislilo.

Spajanja zvijezda, za koje se predviđa da će biti sudbina oko 20 do 30 odsto zvijezda tipa O, su nasilni događaji. Čak i relativno nježni scenario “vampirskih zvijezda”, na koje odlazi daljih 40 do 50 odsto slučajeva, ima duboke posljedice na evoluciju tih zvijezda.

Astronomi su do sada smatrali da su masivne binarne zvijezde sa bliskom orbitom izuzetak, nešto što je potrebno da bi se objasnili fenomeni poput duplih pulsara i binarnih crnih rupa. Međutim, novo istraživanje pokazuje da ove masivne, duple zvijezde ne samo što su uobičajene, već su njihovi životi suštinski drugačiji od života pojedinačnih.

U slučaju “zvijezda-vampira”, ona manja, sa manjom masom, podmlađuje se dok isisava svježi vodonik iz svoje veće pratilje. Njena masa će se time povećati i ona će nadživjeti svoju “komšinicu”, a živjeće mnogo duže nego pojedinačne zvijezde iste mase.

Zvijezda-žrtva isisavanjem gubi svoj omotač prije nego što uopšte ima šansu da postane crveni džin. Umjesto toga, izlaže se njeno vrelo, plavo jezgro, a samim tim djeluje da je stelarna populacija udaljenih galaksija mnogo mlađa nego što stvarno jeste – i podmlađene “vampirske zvijezde” i njihove iščezavajuće žrtve postaju vrelije, a njihova boja intenzivnije plava, oponašajući izgled mlađih zvijezda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana