Otkrivena voda koja je bila izolovana tri milijarde godina

Agencije
Otkrivena voda koja je bila izolovana tri milijarde godina

Otava - Na dubini od tri kilometara ispod površine zemlje, u Kanadi su otkrivene podzemne vode, koje navode na zaključak da su višećelijski organizmi nastali i prije nego što se do sada pretpostavljalo, prenose agencije.

Britanski i kanadski naučnici otkrili su prastare vodene džepove za koje kažu da su “zarobljene vremenske kapsule”, koje su čak tri milijarde godina bile odsječene od površine zemlje.

Oni tvrde da u ovoj vodi, za koju smatraju da je jedna od najstarijih na Zemlji, postoje uslovi za život, budući da obiluje hemijskim supstancama koje podržavaju opstanak organizama u odsustvu sunčeve svjetlosti.

Najuzbudljivija od svega je, međutim, sličnost između stijena u kojima je voda bila zarobljena i onih na Marsu, što pobuđuje nadu da duboko ispod površine Crvene planete takođe ima vode u kojoj postoje uslovi za život.

Naučnici Univerziteta u Mančesteru, Lankasteru, Torontu, kao i Univerziteta Mekmaster, analizirali su vodu koja je izvirala iz bušotina u rudniku u Ontariju, na dubini od 2.400 kilometara.

- Podsjeća na zarobljene vremenske kapsule - izjavila je Barbara Šervud Lolar, geohemičar sa Univerziteta u Torontu.

-One bi mogle da nam pruže značajne podatke o atmosferi prije 2,7 milijardi godina, dodal je, i o tečnosti koja je uticala na formiranje dragocjenih ruda na kojima se zasniva rudno bogatstvo Kanade.
Geohemijske reakcije sa stijenama ukazuju na to da voda sadrži rastvoreni vodonik i metan, kao i plemenite gasove poput helijuma, neona, argona i ksenona, koji su bili zarobljeni od ranog perioda nastanka Zemlje.

Ti gasovi su mogli da obezbijede energiju mikrobima koji nisu bili izloženi sunčevoj svjetlosti milijardama godina, objašnjavaju naučnici.

- Naše otkriće je veoma značajno za naučnike koji pokušavaju da shvate kako se mikrobi razvijaju u izolaciji, kao i za naša nastojanja da razumijemo porijeklo života, opstanak, kao i život u ekstremnim uslovima i na drugim planetama - kaže vođa projekta Kris Balentajn sa Univerziteta u Mančesteru.

Primjenom revolucionarne tehnike, razvijene na Univerzitetu u Mančesteru, utvrđeno je da je tečnost stara oko 2,7 milijardi godina, što znači da je upola mlađa od same Zemlje.

- Kolege iz Kanade pokušavaju da utvrde da li u vodi ima života - kaže dr Greg Holand sa Univerziteta u Lankasteru.

Ono u šta smo sigurni, dodao je, jeste da smo identifikovali način na koji planete mogu da stvore i sačuvaju uslove koji će pogodovati životu mikroba milijardama godina.

- Stara voda Kanadskog štita sadrži hemijske supstance za koje znamo da ih mikrobi koriste kao energiju u odsustvu fotosinteze koja se odvija pod uticajem sunčeve svjetlosti - kaže profesor Šervud Lolar.

To potvrđuje da stare stijene, naglasio je, imaju potencijal da podržavaju život - bez obzira da li se nalaze tri kilometara ispod površine Zemlje ili ispod površine Marsa.”

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana