Otkrivena neman koja je pojela veliku bijelu ajkulu

Gizmodo
Otkrivena neman koja je pojela veliku bijelu ajkulu

U pitanju nije bio Kraken. Nije bila Godzila, kao ni pobiješnjeli kit ubica. Misteriozna životinja koja je ubila i pojela 2,7 metara dugu veliku bijelu ajkulu je supergrabljivica koje se plaše čak i najkrvoločnije životinje poput velike bijele ajkule, piše Gizmodo.

Sudeći po naučnicima koji su istraživali ovaj zbunjujući slučaj, u pitanju je „kolosalna velika bijela ajkula".

Originalni video-snimak koji se bavi ovom temom dio je dokumentarca „ „The search for the oceans super predator“" koji je producirao ABC.

Dokumentarac prati naučne napore da popišu sve velike bijele ajkule u Australiji kao i potragu za ubicom velike bijele ajkule koja je bila obilježena četiri mjeseca ranije i sa uređajem koji je pratio njenu lokaciju, dubinu i temperaturu.

Kada su otkrili ovu „crnu kutiju" na plaži, podaci su zbunili naučnike. Sve je ukazivalo na to da je nešto pojelo ajkulu. Međutim, šta je tačno moglo da usmrti i pojede ovu grabljivicu?

Tek kasnije je dodatna istraga migracije većih bijelih ajkula, koja je došla u oblast u kojoj je ubijena velika bijela, ukazala na identitet misterioznog ubice.

Naučnici tvrde da se novi podaci poklapaju sa podacima praćenja nestale ajkule: tjelesna temperatura ovih velikih bijelih ajkula je bila identična, a veličina ove džinovske bijele ajkule – koja je dugačka 4,9 metara i teška preko 2 tone, omogućavala joj je da izvede istu putanju pri identičnoj brzini zabilježenu na uređaju za praćenje.

Ovi zaključci imaju smisla, pošto jedina životinja koja bi mogla da pojede ajkulu jeste druga ajkula, samo veća. Što je ajkula veća, ona je veći nasilnik.

Dokumentarac takođe pokazuje kako manje ajkule istog trenutka napuštaju određeni dio okeana kada osjete prisustvo džinovske ajkule.

Kada je u pitanju veća ajkula koja bi pojela drugu, manju ajkulu, dokumentarac nudi nekoliko teorija. Možda je u pitanju bila teritorijalna borba. Možda čak i napad izazvan glađu.

Na samom kraju, naučnici dolaze do možda najuverljivijeg zaključka: Velike ajkule jedu male ajkule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana