Otkrivena najveća tajna HIV-a!

Agencije
Otkrivena najveća tajna HIV-a!

Naučnici s Univerziteta Džordž Mejsin u SAD otkrili su razlog zašto smrtonosni HIV virus napada određen tip T ćelija u ljudskom organizmu. Revolucionarno otkriće će u godinama pred nama promjeniti način liječenja od side, tvrdi profesor Vajfeng Vong i dodaje da smo na pragu da jednog dana iskorenimo ovu opaku bolest.

- HIV virus napada samo određenu vrstu imunoćelija ili bijela krva zrnca poznatija kao T ćelije. Istraživali smo zašto HIV napada samo neke T ćelije, dok druge ne dira. Opaki virus napada T ćelije koje su u svojoj memoriji uskladištile razne viruse, tačnije one ćelije koje su se već borile protiv drugih bolesti. Dakle, HIV virus ne napada nevine T ćelije koje nikada ranije nisu vodile bitku protiv nekih drugih virusa - rekao je Vong i dodao da HIV ima sposobnost da samo za tri-četiri dana ubije većinu imunih T ćelija.

- To predstavlja veliku opasnost jer T ćelije pomažu imunološkom sistemu tijela da se organizuje u borbi protiv infekcije. Smrt velikog broja odbrambenih ćelija s memorijom drugih virusa vodi do uništenja imunosistema, a kasnije i do pojave side ili nekih drugih bolesti - kaže Vong.  

Naučnici s Univerziteta Džordž Mejsin pokušavaju da nađu lek ili način kako da kod zaraženih ljudi ugase napadnute ćelije, a da pritom ne oštete nevine T ćelije. Ako budu uspjeli, kaže Vong, ljekari će moći da liječe sidu, pa da je jednog dana čak i iskorene s planete pomoću nekih vakcina.

 Dojenje ubija virus side

Majčino mlijeko može uništiti HIV i blokirati njegovu oralnu transmisiju, pokazuju eksperimenti američkih naučnika sa Univerziteta Sjeverna Karolina izvršenih na miševima. Iako se vjeruje da HIV pozitivne majke dojenjem mogu prenijeti HIV deci, novi nalazi pokazuju da se većina dojenih potomaka ipak ne zarazi virusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana