Otkrivena najveća struktura u svemiru

Agencije
Otkrivena najveća struktura u svemiru

Međunarodni tim astronoma otkrio je najveću poznatu strukturu u univerzumu – grupu kvazara toliko velika da bi vozilu koje putuje brzinom svjetlosti trebalo četiri milijarde godina da je pređe.

Kvazari su jezgra drevnih galaksija koji zbog jarke svjetlosti mogu da se vide sa velikih udaljenosti na relativno kratak vremenski period, između 10 i 100 miliona godina. Oni teže grupnom povezivanju, u strukture poznate kao Velike grupe kvazara (LQG), od kojih su neke šire od 600 miliona svjetlosnih godina.  

Međutim, novootkrivena struktura, nazvana Ogromna LQG, toliko je masivna da naučnici smatraju da će predstavljati izazov za fundamentalni princip kosmologije Alberta Ajnštajna, koji kaže da, kada se posmatra sa dovoljno velike skale, univerzum izgleda homogeno - isto u svim pravcima, za sve posmatrače, bez obzira gdje se nalaze.  

- Teško je procjeniti veličinu ove LQG strukture, ali možemo reći sa sigurnošću da je najveća ikad viđena u čitavom univerzumu – rekao je dr Rodžer Klous.

 Ogromna LQG, nazvana je sastavljena od 73 kvazara i proteže se na 1,6 milijardi svjetlosnih godina u većini pravaca, dok je na najširoj tački ta razdaljina velika četiri milijarde svjetlosnih godina.

Džinovska struktura se nalazi u istom regionu neba kao i jedna od ranije poznatih grupa kvazara, otkrivena 1991. godine. Ona sadrži 34 kvazara i široka je oko milijardu svjetlosnih godina (crveni krstići na fotografiji) i pravi je patuljak nasprav Ogromne LQG.

Radi poređenja, na najširoj tački ova LQG je otprilike 1.600 puta veća od udaljenosti između naše galaksije Mliječni put i najbližeg susjeda Andromede, koja iznosi 2,5 miliona svjetlosnih godina. Disk Mliječnog puta je širok oko 100.000 svjetlosnih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana