Otkriven uzrok eksplozije rakete Falkon 9

Agencije
Otkriven uzrok eksplozije rakete Falkon 9

Inženjeri kompanije Spejs Iks uspeli su da pronđu uzrok eksplozije rakete Falkon 9, pa bi nova lansiranja mogla biti nastavljena već sredinom decembra.

Istražitelji koji se bave pomenutom eksplozijom smatraju da su pronašli uzrok, a direktor Elon Musk je rekao da je ekploziju koja je uništila raketu i njen teret uzrokovao "iznenađujući problem koji ranije nije zabilježen u istoriji lansiranja raketa".


Kompanija je prošle sedmice saopštila da sumnja u jedan od tri rezervoara helijuma napravljena od karbonskih vlakana, koji su smješteni unutar glavnog rezerovara za gorivo. Prema pisanju Njujork Tajmsa, tečni kiseonik se zaledio dok se kretao ka drugom dijelu rakete, a to je pokrenulo lančanu reakciju eksplozija. Iako Musk nije otkrio detalje o tome kako je zaleđeni kiseonik uticao na rezervoare helijuma, potvrdio je da su njegovi inženjeri uspješno rekonstruisali pucanje rezervoara.

"Radi se o kombinaciji tečnog helijuma, kompozita karbonskih vlakana i čvrstog kiseonika, tako hladnog kisika da ulazi u čvrstu fazu", rekao je Musk.

NASA je kompaniji Orbital ATK, konkurentu kompanije Spejs Iks, prepustila snadbijevanje Međunarodne svemirske stanice (ISS), a Musk vjeruje da će slijedeća raketa Falkon 9 biti spremna za lansiranje sredinom decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana