Otkriven svijet koji je nestao na jugu Srbije

Blic
Otkriven svijet koji je nestao na jugu Srbije

Srpski paleontolozi otkrili su na jugu Srbije fosilizovane ostatke čak dvadesetak sitnih sisara koji do sada nigdje na svijetu nisu pronađeni.

Pored nepoznatih vrsta, otkrivene su i neke životinje za koje se smatralo da su živjele samo na Bliskom istoku. Otkriće koje će pomoći razumjevanju evolucije sisara već je prvuklo pažnju najvećih svjetskih stručnjaka.

Maleni zubi čija veličina ne prelazi dva milimetra ne pripadaju ni jednoj do sada poznatoj vrsti na planeti. Ove zubiće srpski paleontolozi pronašli su u selu Bustranje, dvadeset kilometara od Bujanovca. Fosilizovani ostaci iznenadili su i srpske i svjetske stručnjake.

"Bili smo sasvim iznenađeni posle prosejavanja i laboratorijske obrade u pitanju sasvim nove životinje za nauku. Pošto već godinama sarađujemo sa kolegama iz utrehtskog univerziteta zajedno sa njima smo organizovali već treći put istu ekspediciju i pronašli smo preko 20 novih vrsta životinja totalno novih za nauku" kaže Zoran Marković paleozoolog.

Zubi su ključni nalaz na osnovu koga paleontolozoolozi inače rekonstruišu izgled životinja, ali ovoga puta to je nemoguće jer je riječ o potpuno nepoznatim vrstama.

"To je prvi put u istoriji da se nađu dve vrste istog roda na jednom lokalitetu e to ne možemo da rekonstruišemo zato što nigde nije pronađena cela životinja, niti danas ima sličnog predstavnika koji je živ, ne zna se uopšte kako izgleda" dodaje Marković.

Put do velikog otkrića išao je doslovno preko leđa srpskih paleontologa. U ne baš zavidnim uslovima, jer su budžeti za finansiranje naučnih projekata u Srbiji tanki, mjesecima su u džakove pakovali sedimente koje su potom uz pomoć mještana prenosoli do obližnje rijeke gdje se vrši prva gruba selekcija materijala.

"Mi imao vibro sito specijalno konstruisano gde od 4 tone sedimenta ostaje manje od 10 posto sedimenta za pregled plus tretiranjem nekim hemikalijama ostaje jedan promil od te četiri tone" kaže Miloš Milivojević, geološki preparator.

U blizini Babušnice je još jedan vredan nalaz. Isti tim naučnika otkrio je ostatke životinje koja je živjela prije najmanje 30 miliona godina. Zanimljivo je da su njeni najbliži srodnici iz Pakistana, pa su joj paleontolozi u Srbiji dali ime koje prevedeno sa latinskog znaci „Neočekivana na Balkanu".

"Starost između te faune u Pakistanu i naše poklapa se u nekoliko miliona godina što će se pokazati da je fauna koja je ovde nađena starija za nekoliko miliona od ove u Pakistanu tako da se polako pokazuje da je balkansko poluostrvo ishodišno mesto za evoluciju mnogih vrsta" dodaje Milivojević.

Ovako velika otkrica u paleontologiji dogode se jednom u deceniji u cijelom svijetu, a naučni rad koji o svom otkriću trenuto pišu srpski naučnici značajno ce doprineti razumevanju evolucije sisara na planeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana