Otkriven dokaz da je Zemlju pogodila velika kometa

Mashable
Otkriven dokaz da je Zemlju pogodila velika kometa

Tim naučnika tvrdi da su otkrili prvi konkretan dokaz ikada da je Zemlju u prošlosti pogodila kometa.

Nakon sprovođenja serije analiza, istraživači su ustanovili da su misteriozni crni kamenčić otkriven u Egiptu prije par godina u pustinji u Egiptu dio jezgra komete.

„U pitanju je klasična euforija naučnika kada eliminišete sve opcije i shvatite o čemu se zapravo radi", izjavio je vođa studije Jan Kramers sa Univerziteta u Johanesburgu.

Kamenčić, koji je tim nazvao „Hypatia" u čast drevnog ženskog matematičara, filozofa i astronoma pod istim imenom iz Aleksandrije, je okovan dijamantima, što ima smisla s obzirom na njegovo kometarno poreklo.

„Dijamante stvaraju materijali koji u sebi imaju ugljenik. Oni se normalno stvaraju duboko unutar Zemlje, gdje je pritisak izuzetno visok, ali sličan pritisak takođe možete da izazovete šokom. Dio komete je udario u Zemlju, a silina udara stvorila je dijamante", izjavio je Kramers.

Do oog udara došlo je prije 28 miliona godina u Egiptu, tvrde istraživači. Kometa je eksplodirala u atmosferi, zagrijavajući pijesak ispod do temeprature od 2000 Celzijusa. Ovo je generisalo stvaranje žutog silicijumskog stakla na površini od 6.000 kvadratnih kilometara.

Jedan komadić ovog stakla čak je pronašao svoj put do broša čuvenog Tutankamona.

Komete su sasvim sigurno udarale u Zemlju tokom duge istorije planete, ali prije otkrivanja ovog kamenčića, čestice prašine u atmosferi i prašina bogata ugljenikom u ledu Antarktika bili su jedini materijal kometa poznat na Zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana