Otkopano 35 minijaturnih piramida u Sudanu

Agencije
Otkopano 35 minijaturnih piramida u Sudanu

Grupa francuskih arheologa otkopala je u Sudanu tokom proteklih nekoliko godina 35 piramida starih 2000 godina, koje su po svom izgledu skromnije od onih egipatskih.

Piramide su izgrađene pri kraju postojanja bogatog kraljevstva Meroe, između 100. i 200. godine prije Hrista. Otkrili su ih Klod Rili i članovi njegovog tima u mjestu Sedeingi. Nekropola s oko 1000 grobnica prostire se na 40 hektara površine, a zanimljivo je da neke piramide nisu više od jednog metra.

"Izgrađene su od cigli, a dosad je otkopana jedna četvrtina. Na nekim mjestima toliko su gusto postavljene, da se između njih ne može proći," rekao je Rili. Arheološki radovi trajali su tri godine, a nalazište Sedeinga nalazi se oko 200 km od egipatske granice.

"Egipatske piramide starije su od sudanskih, ali su sudanske brojnije," u šali je rekao Rili, dodavši kako su u Egiptu piramide bile posvećene faraonima, a u Sudanu su ih, doduše u manjim gabaritima, imali i obični smrtnici.

Rili je izrazio žaljenje što su arheolozi u grobnicama uspjeli da pronađu samo mali broj vrijednih arheoloških predmeta iz toga razdoblja jer su ih pljačkaši arheoloških nalazišta već preduhitrili.

Sjeverni dio današnjeg Sudana bio je pod vlašću Egipta oko 500 godina, do 1000. godine prije Hrista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana