Organizam iz dubokog mora zbunio naučnike

Huffington Post
Organizam iz dubokog mora zbunio naučnike

Ovo je organizam pod imenom Dendrogramma enigmatica, i kao što njegovo ime nagovještava, u pitanju je prava enigma, piše "Huffington Post".

Zapravo, mali organizam u obliku pečurke je toliko misteriozan da se čini kao da prkosi svemu što mislimo da znamo u vezi sa životinjama. On se ne uklapa u poznate kategorije u životinjskom carstvu, tvrde naučnici, i za sada, njegove veze sa drugim grupama životinja i dalje su maglovite.

Ovaj organizam se u fokusu javnosti našao kada ga je zoolog Nacionalnog istorijskog muzeja iz Kopenhagena Žan Žust otkrio među uzorcima beskičmenjaka koje je sakupio na dubinama od 400 i 1.000 metara u Tasmanovom moru 80-ih godina prošlog ijveka.

Sudeći po novoj studiji u kojoj je jedan od autora bio i Žust, otkriveno je više od 10 uzoraka koji su prkosili klasifikaciji životinjskog svijeta. Oni su bili jedinstveni.

"Jako je rijetko doći do ovakvog otkrića, možda nam se to desilo svega 4 puta u posljednjih 100 godina", izjavio je drugi autor studije, Jorgen Olesen, provesor sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Žust i njegove kolege su ove organizme klasifikovali kao dvije nove vrste - enigmatica i discoides, pod novim rodom, Dendrogramma.

"Ova višećelijska stvorenja pripadaju životinjskom svijetu negde, samo je pitanje gdje", izjavio je Olesen za BBC.

Doprinoseći misteriji, istraživači su rekli da su ovi organizmi možda u rodu sa grupom organizama za koje se vjerovalo da su davno nestali. Ovi organizmi navodno izuzetno podsjećaju na grupu sličnu meduzama koje su živjele prije 635 i 540 miliona godina.

Ukoliko se pokaže da su ovije dve grupe organizama zaista povezane, pojedini stručnjaci smatraju da bi to moglo da ospori naše razumjevanje evolucije.

"Ovo bi u potpunosti moglo da preoblikuje ‘drvo života’, pa čak i naše razumjevanje načina na koji su životinje evoluirale, kako se njihov nervni sistem razvijao kao i kako su različita tkiva evoluirala", izjavio je Leonid Moroz, neurobiolog sa Univerziteta na Floridi koji je učestvovao u novoj studiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana