Opet ništa od leta ka Mjesecu - odložen početak misije Artemis

GS
Foto: Tviter

Ponovo je, zbog tehničkih problema, odloženo lansiranje rakete ka Mjesecu, u okviru misije Artemis.

Američka svemirska agencija Nasa najavila je da će trećeg septembra pokušati ponovo da lansira svoju najmoćniju raketu „Spejs lonč sistem", jer je prvi pokušaj lansiranja zbog tehničkih problema 31. avgusta - otkazan.

Poslije otkrivanja zagrijevanja područja curenja tečnog vodonika, inženjeri su ponovo probali da dovode tečni vodonik u jezgro.

Kontrolori za lansiranje su počeli da sprovode tečni vodonik u jezgro nakon što su otklonili probleme zbog curenja. Ipak, otkriveno je da ponovo curi tečni vodonik u šupljini između donjih ploča i bočne strane u jednom dijelu motora.

Timovi stručnjaka radili su na rješavanju problema, ali je ipak riješeno da se operacija odloži. O detaljima odlaganja, biće riječi na posebnoj konferenciji za novinare, navela je NASA.

Polijetanje misije „Artemis 1" bilo je zakazano je za 20.17 časova po našem vremenu iz svemirskog centra Kenedi na Floridi. 

Ukoliko poletanje, kada bude realizovano - prođe kako treba, misija će trajati 42 dana, preletjeće 2,1 milion kilometara, obići će oko Mjeseca i obaviće dva „niska" preleta 100 kilometara iznad površine Mjeseca, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana