On je bio strašniji i od T-reksa

Tanjug
On je bio strašniji i od T-reksa

Američki paleontolozi objavili su danas da su otkrili ostatke jednog od najvećih kopnenih predatora u istoriji planete - devet metara visokog i četiri tone teškog dinosaurusa koji je harao Zemljom prije 100 miliona godina.

Novootkrivena vrsta nazvana je Siats meekerorum, u čast kanibalističkog čudovišta iz mitologije američkih Juti Indijanaca.

Džinovski mesožder je predstavljao pretnju čak i za krvoločne tiranosauruse, naveli su naučnici. Tek će 30 miliona godina kasnije, osam tona težak tiranosaurus reks preuzeti titulu glavnog predatora i zavladati terotorijom današnje Sjeverne Amerike.

"Ovaj dinosaurus je bio pravi kolos, veći je bio samo T-reks i možda akrokantosaur", kazala je Lindzi Zano sa Univerziteta i Muzeja prirodnih nauka Sjeverne Karoline.

Fosilizovani ostaci ovog džina pronađeni su 2008. godine u ranokredskoj formaciji Sedar mauntin u državi Juta. Naučnicima su bile potrebne dvije godine da bi iz stijene izvukli kosti i očistili ih i još par godina da bi ih analizirali.

Dinosaurus siats (izgovara se siač) pripada grupi teropoda karhardontosaurusa, moćnih dvonožnih mesoždera i popunjava 30 miliona godina dugu prazninu na listi fosila sjevernoameričkih dinosaurusa predatora.

Studija američkih paleontologa objavljena je u časopisu "Nature Communications".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana