Odgođena lansiranja na Mjesec

Srna
Odgođena lansiranja na Mjesec

BIJELjINA- Nasa ASA je promijenila raspored za misije na Mjesec i odgodila lansiranja, a razlog je bezbjednost pilota.

Let misije "Artemis dva" sada je zakazan za septembar 2025. godine, a misija "Artemis tri", čiji je cilj iskrcavanje astronauta na Mjesec, zakazana je za /najranije/ 2026. godinu.

Kako prenosi "Nju sajentist", odluka o odgađanju zasniva se na davanju prioriteta bezbjednosti posade i dopuštanju temeljnog testiranja komponenti svemirske letjelice.

U Nasi ističu značaj bezbjednosti pilota.

Na odgađanje su uticali neočekivani rezultati testova, poput toplinskog štita na svemirskoj letjelici "Orion" - važnom dijelu misijae "Artemis".

Naime, testovi na štitu pokazali su više "pougljenja", nego što se očekivalo.

"Toplotni štit napravljen je od ablativnog materijala i trebao bi da se guli, ali to nije u količinama koje smo očekivali" - objašnjava Amit Ksatrija, funkcioner Nase.

Kako se navodi, Nasa aktivno istražuje probleme, uključujući kvarove na ventilima koji utiču na sisteme za održavanje života i potencijalne probleme sa sistemima prekida na raketi.

Sistemi prekida ključni su za odvajanje i odvođenje "Oriona" na sigurno, ako se pojave bilo kakvi problemi tokom lansiranja.

Uprkos problemima, u Nasi navode da su "nepokolebljivi u predanosti lansiranju, kada budu potpuno spremni za to".

Ljudi su na Mjesecu prvi put bili 1969. godine, a napravljeno je u to doba nekoliko misija sa spuštanjem na Zemljin satelit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana