Obrađen prvi kamen na Marsu

Agencije
Obrađen prvi kamen na Marsu

Los Anđeles - Robotsko vozilo “Kjuriositi”, koje je početkom mjeseca sletjelo na Mars, kasno preksinoć je identifikovalo prvi kamen na toj planeti zahvaljujući maloj kameri, saopštila je američka svemirska agencija NASA, prenose agencije.

Vozilo “Kjuriositi” 9. avgusta je sa Marsa poslalo prvu panoramsku kolor fotografiju kratera Gejl, u koji se ta sonda spustila.

- Ovo je vrlo ohrabrujuće. Možemo očekivati razna naučna saznanja sa kemkamerom koja će analizirati nekoliko hiljada stvari na Marsu u iduće dvije godine - navela je NASA i dodala da je kemkamera francuske proizvodnje.

Od sletanja na Mars, sonda je na Zemlju poslala nekoliko fotografija, ali do sada crno-bijelih i slabije rezolucije, i jedan video-snimak slabijeg kvaliteta koji prikazuje posljednjih nekoliko minuta same operacije spuštanja robota.

Robot je tek nedavno podigao svoj centralni stub, na kojem se nalazi kvalitetnija 34-milimetarska kamera koja će naučnicima NASA omogućiti bolji pogled na okolinu.

Na sajtu Agencije objavljeno je da je panoramska mozaik-fotografija sačinjena od 130 slika, od kojih svaka ima rezoluciju 144 sa 144 piksela, a izabrani pojedini dijelovi panoramske fotografije, koji imaju rezoluciju 1.200 sa 1.200 piksela, biće na zemlju poslati kasnije.

Navodi se da su fotografije prilikom izrade dodatno osvijetljene, pošto na Mars stiže svega polovina sunčeve svjetlosti od one koju dobija planeta Zemlja, a slike su po marsovskom vremenu napravljene kasno popodne.

“Kjuriositi” iduće dvije godine na Marsu ima misiju da slika okolinu, prikuplja i analizira uzorke tla, kako bi se ustanovilo da li su u krateru Gejl nekada postojali uslovi za razvoj mikroskopskih organizama.

Robotsko vozilo sa šest točkova je veličine malog automobila i teško 900 kilograma.

Misija robota “Kjuriositi” košta oko 2,5 milijarde dolara i najskuplja je misija istraživanja Marsa do sada.

NASA je takođe saopštila da želi da 2016. godine podrobnije pogleda šta se dešava ispod površine Crvene planete.

- Da li i Mars ima linije razdvajanja kao i Zemlja. Koliko se one prostiru? Kakvi su “marsotresi” tamo? - navodi se u saopštenju Agencije.

Zvaničnik NASA Lindli Yonson rekao je novinarima da se u agenciji nadaju da će projekat pokušati da pruži odgovore na neka važna pitanja.

Misija “Insajt”, koja će biti pokrenuta u martu 2016. godine, poslaće na Mars napravu koja će mjeriti seizmičku aktivnost i toplotu planete ispod površine.

Misija “Insajt”

U misiji “Insajt” napravi će biti potrebno šest mjeseci da stigne do Marsa a potom i cijela marsovska godina - oko 680 zemaljskih dana - da prikupi tražene podatke.

Misiju će finansirati kanal “Diskaveri” za potrebe serije koja će se emitovati odvojeno od naučnog programa NASA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana