Objavljeni snimci spajanja dvije galaksije (VIDEO)

Srna
Objavljeni snimci spajanja dvije galaksije (VIDEO)

NASA je objavila nekoliko snimaka koje je napravio svemirski teleskop Džejms Veb, a na njima je prikazano spajanje dvije galaksije - jedne koja je nazvana Pingvin i druge koja je dobila ime Jaje.

Proces spajanja opisan je kao neka vrsta kosmičkog baleta, a snimci su objavljeni povodom druge godišnjice od predstavljanja prvih naučnih rezultata rada orbitalne opservatorije.

Dvije galaksije na slikama nalaze se 326 miliona svjetlosnih godina od Zemlje, u sazviježđu Hidra. Svjetlosna godina je razdaljina koju svjetlost pređe za godinu dana, odnosno 9,5 triliona kilometara.

"Vidimo dvije galaksije, od kojih je svaka skup više milijardi zvijezda. Galaksije su u procesu spajanja. To je uobičajen način na koji se galaksije poput naše razvijaju tokom vremena, da bi narasle iz malih galaksija - poput onih koje je Veb ubrzo pronašao nakon Velikog praska - u zrele galaksije kakav je naš Mlječni put", rekla je Džejn Rigbi, viši naučnik u misiji Džejmsa Veba.

Veb, koji je lansiran 2021. godine i počeo da prikuplja podatke sljedeće godine, promijenio je razumijevanje ranog univerzuma zapanjujućim snimcima kosmosa.

Od kada je postao operativan, Veb je posmatrao galaksije prepune zvijezda koje su se formirale u roku od nekoliko stotina miliona godina od Velikog praska, koji je označio početak univerzuma prije oko 13,8 milijardi godina.

Galaksije Pingvin i Jaje, koje se spajaju, zajedno su poznate kao Arp 142. One su prikazane na slikama u vidu spojene izmaglice koja je mješavina zvijezda i gasa.

Njihova interakcija, navodi NASA, pokrenuta je prije oko 25 do 75 miliona godina, a očekuje se da će postati jedna galaksija u narednih nekoliko stotina miliona godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana