Novi lijek protiv raka stigao u EU

Agencije
Novi lijek protiv raka stigao u EU

Melburn - Novi lijek koji "topi" rak dobio je ekspresno odobrenje za upotrebu u SAD i Evropskoj uniji.

Razvijen u Melburnu, "venetoklaks" je bio originalno dizajniran da pogađa leukemiju i pokazao je pozitivne rezultate u 80 odsto kliničkih testova.

- Lijek zaista dovodi do nestajanja bolesti kod 20 odsto ljudi - kaže profesor Endrju Roberts, klinički hematolog koji je učestvovao u testiranjima. Jedan od pet oboljelih program je završavao potpuno izliječen.

- Normalne ćelije nakon određenog vremena odumiru, a ćelije raka odgađaju to normalno vrijeme odumiranja uz pomoć proteina BCL-2. Novi lijek blokira rad ovog proteina i dozvoljava ćeliji da odumre na normalan način - kaže koordinator projekta profesor Džon Sejmur.

Oni koji su probali lijek kažu da nema nikakvih nus pojava.

- Imao sam osjećaj kao da uzimam paracetamol - opisao je Robert Oblak svoje iskustvo sa novim lijekom kada je učestvovao u kliničkim testovima 2013. godine. Ipak, iako je većina osjetila beneficije "venetoklaksa", drugima nije pomogao. Lijek označava pomake u imunoterapiji, novom području istraživanja koje proučava kako sopstveni imuni sistem tijela može pobijediti rak. Iako je lijek dobio odobrenje za upotrebu u Evropskoj uniji i SAD, u Australiji još nije.

B. Đ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana