Nova opasna droga?

Agencije
Nova opasna droga?

Vašington - Internet postaje droga, ništa manje opasna od narkotika, tvrde neki naučnici i ljekari, dok drugi smatraju da opasnost nije tako velika, ali upozoravaju na činjenicu da socijalne mreže polako pretvaraju ljude u zombije.

Ljekari navode da se pojavila nova vrsta zdravstvenih tegoba - "anksiozna neuroza od socijalnih mreža". Uzrok je nagli razvoj interneta.
To nije vrsta psihičkog poremećaja. Neko postaje zavisan, a neko – ne.

Donedavno niko nije bio spreman da povjeruje u mogućnost zavisnosti od interneta. Argumenti su bili - da je globalna mreža korisna stvar, da omogućava ostvarivanje komunikacija, pretragu i nalaženje informacija...

Ipak, kao što je televizija "zarobila" mnoštvo ljudi, dovodeći do patološka zavisnosti, tako se dešava i sa globalnom mrežom.

Eksperti nazivaju takve patologije nehemijskim zavisnostima, koje se zasnivaju na prekomjernoj interakciji između čovjeka i mašine.

Praćenje televizijskih programa je pasivna zavisnost, a prekomjerno igranje videoigricama je aktivna zavisnost. Internet - zavisnost je negdje između.

Pionir istraživanja u oblasti psihologije interneta, jedan od najeminentnijih stručnjaka u ovoj oblasti - Džon Suler, navodi da je za neke ljude karakteristična patološka vezanost za kompjuter i kiberprostor.

Profesor psihologije Pitsburgškog univerziteta u Bredfordu i autor knjige "Uhvaćeni u mreži" doktor Kimberli Jang upozorava da psihijatri sve više upozoravaju da "raste" broja pacijenata čije su osnovne tegebe povezane sa uticajem interneta.

Stručnjaci izdvajaju pet osnovnih podtipova dijagnoze "internet -zavisnost" - kiberseks, virtuelna poznanstva, onlajnovske berzanske operacije i kocka, opsesija serfinga i kompjuterske igre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana