Nova kometa obasjaće naše nebo 2013.

Agencije
Nova kometa obasjaće naše nebo 2013.

Krajem slijedeće godine (28. novembra 2013) na noćnom nebu naći će se novo tijelo skoro 10 puta svjetlije od punog Mjeseca.

Ova prolazna atrakcija, nazvana C/2012 S1 je kometa koja vjerovatno do sada nije prolazila kroz Sunčev sistem a veća je i reflektivnija od svih dosadašnjih.

C/2012 S1 neće biti samo svijetla; biće dovoljno velika da je vidite i bez dvogleda ili teleskopa. Njena očekivana magnituda (mjera sjaja) je -16 (poređenja radi, sunčeva je -26). Astronomi predviđaju da će se pojaviti na nebu blizu sunca i horizonta pa će biti lako uočljiva.

Ako bude imala veliku količinu gasa ispod hladne spoljašnjosti, kometa bi mogla da ima ogroman svjetleći rep kako se bude približavala suncu i njen led se topio, čime će biti još lakše da je vidimo.

Otkriće nebeskog tijela objavljeno je 24. septembra. Tri dana ranije ruski astronomi Vitalij Nevski i Artjom Novičonok primjetili su ga na fotografijama snimljenim teleskopom u ISON-u (Međunarodnoj naučnoj optičkoj mreži) u Kislovodsku.

Kada je prvi put primjećena, kometa je bila milijardu kilometara daleko od zemlje i 939 miliona km od sunca, u sazvježđu Raka.

Ali u svom perihelu (kada bude najbliža Suncu), 28. novembra 2013, kometa će se približiti sunčevoj površini na 1,2 miliona km i evoluirati u sjajni objekat vidljiv golim okom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana