Nokia donosi internet mrežu na Mjesec

GS
Foto: Telegram

Kako bi Artemis misija istraživanja Mjeseca bila jeftinija od Apolla, plan je da se koristi komercijalna tehnologija, ili makar nešto blisko tome. Zbog toga će NASA i Nokia da umreže astronaute koji se upućuju na Mjesec.

Axiom, NASA ugovarač za svemirska odela, prošle nedelje je izjavio da će koristiti Nokia tehnologiju kao primarni komunikacioni sistem za AxEMU svemirska odijela koja će astronauti nositi tokom Artemis III sletanja (pod pretpostavkom da se sve desi prema planu). Kako bi finansirala ovu komunikacionu nadogradnju, NASA je dodala 57,5 miliona dolara Axiomovom ugovoru za odijela, čija vrijednost sada iznosi 285,5 miliona dolara.

Thierry Klein, predsjednik Nokia Bell Labs, izjavio je za Payload da će njihova mreža biti prva implementacija 4G/LTE tehnologije u svemiru.

Kada je NASA započela rad na budućim svemirskim odijelima za Mjesec, plan je bio da se oslanja na radio i Wi-Fi za komunikacije. Međutim, kako je NASA prenijela taj posao na privatne ugovarače, dodijelila je istraživački ugovor Nokiji da istraži "3G PP" - standarde koji leže u osnovi mobilnih mreža na Zemlji - za Mjesec. Njihov zadatak je da se bave isključivo površinskom komunikacijom; ugovarač za Human Landing System će obezbijediti vezu nazad do Zemlje.

Dok radio ima ograničen protok podataka, a Wi-Fi ograničen domet, 4G/LTE mreža može isporučiti visoku propusnost do više uređaja. Nokia je dizajnirala "mrežu u kutiji" koju će testirati na sljedećoj misiji bez posade Intuitive Machine-a na Mjesec, koristeći tehnologiju za komunikaciju sa Lunar Outpost roverom i IM hopperom.

Ta demonstracija će uticati na konačni dizajn mreže koja će biti poslana u svemir tokom Artemis III misije, rekao je Klein. Trenutno, nema planova za dalja testiranja u svemiru, s obzirom na stroge rokove.

AxEMU odela će uključivati ugrađene mobilne uređaje koje će astronauti upravljati putem kontrolne kutije na prednjoj strani odijela. Jedan izazov sa Axiom-a je da osiguraju da se glasovi - koji zvuče drugačije u presovanom okruženju odijela - pravilno detektuju od strane mikrofona u kacigi, rekao je Russel Ralston, šef od‌jeljenja za odijela u Axiomu.

Sa Nokijine strane, kompanija mora da ojača svoje komponente za poznate izazove zračenja i temperaturnih uslova u svemiru, ali i da osigura da upravljanje mrežom bude potpuno autonomno i samokonfigurišuće, piše payloadspace.

"Ovo vodi ka budućoj Artemis arhitekturi na površini gde bi se ova tehnologija mogla primeniti na mnoge objekte — rovere, pressurized rovere, odijela, zemaljske stanice", kaže Ralston I dodaje: "Namjera je da ovo postane temelj šire komunikacione mrežne arhitekture na površini Mjeseca, prenosi Benchmark.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana