Nobelova nagrada stavlja matične ćelije u fokus

Agencije
Nobelova nagrada stavlja matične ćelije u fokus

Banjaluka - Dobijanje Nobelove nagrade iz medicine za istraživanje matičnih ćelija, stavlja matične ćelije u fokus interesovanja kao lijek sadašnjosti i budućnosti, ističu u kompaniji "Femili plus", ovlaštenog partnera vodeće evropske i svjetske banke matičnih ćelija "Krio sejv" za BiH.Medicinski savjetnik "Krio sejv"-a BiH Mima Fazlagić kaže da dodjela Nobelove nagrade nagovještava u kom pravcu će dalje ići medicina i dodaje da, ako je 20. vijek bio vijek antibiotika, 21. vijek pripada matičnim ćelijama.

U kompaniji "Femili plus" navode da se danas u svijetu radi više od 4.000 studija koje istražuju potencijale matičnih ćelija u liječenju nekih od najtežih oboljenja, a trenutno se upotrebljavaju za tretman oboljenja poput različitih vrsta leukemije.

Oni dodaju da je za više od 2.600 porodica u BiH, koje su pohranile matične ćelije iz krvi i tkiva pupčane vrpce neposredno nakon poroda, a koje će u slučaju potrebe imati sopstvene matične ćelije koje mogu iskoristiti za potencijalne tretmane, veoma važna informacija da ove studije namjeravaju da pronađu lijek za mnoga druga teška oboljenja.

Menadžer za medicinske poslove u "Femili plusu" Kenan Vrca kaže da je ovo definitivno veliki trenutak za nauku i naučni svijet, te da "Krio sejv" u korak prati ova dostignuća, kao što su ulaganja u istraživanja čuvanja i potencijala matičnih ćelija.

"Jedina smo banka matičnih ćelija koja blisko sarađuje sa institucijama EU i osnivači smo Međunarodne asocijacije za istraživanje u oblasti tkivnog inženjeringa. Osnovni korak ka uspješnom liječenju jesu dobro pripremljeni uzorci matičnih ćelija i sarađujemo sa vodećim evropskim institutima i univerzitetima u oblasti krioprezervacije, kako bi sve bilo na vrhunskom nivou", naglašava Vrca.

"Krio sejv" je osnovan 2000. godine i ima 222.000 pohranjenih uzoraka iz krvi i tkiva pupčane vrpce, posjeduje šest vrhunskih laboratorija širom svijeta u kojima se pohranjuju uzorci iz 43 zemlje na tri kontinenta.

Imaju sertifikat državnih agencija u Švajcarskoj, Belgiji i Holandiji, posjeduju ICO sertifikat, a akreditovani su prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije za Dobru proizvođačku praksu i Američke asocijacije banke krvi.

Nobelova nagrada za medicinu ove godine otišla je u ruke Širija Jamanka iz Japana i Džona Gurdona iz Velike Britanije za njihov pionirski rad sa matičnim ćelijama, a žiri je rekao da otkrića ovih naučnika u oblasti matičnih ćelija označavaju revoluciju u shvatanju kako se razvijaju ćelije i organizmi./

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana