Nikad viđen tip meteorita pronađen u Velikoj Britaniji

Tanjug
Foto: Pixabay

LONDON - Komadi meteorita pronađeni su u Glosterširu u Velikoj Britaniji, a naučnici su posebno uzbuđeni, jer se radi o rijetkom tipu svemirske stijene, takozvanom ugljeničnom hondritu, materijalu koji sadrži nepromjenjenu hemijsku strukturu još od vremena formiranja Solarnog sistema prije 4,6 milijardi godina, piše Gardijan.

List navodi da su fragment težak skoro 300 grama i drugi komadi svemirske stijene locirani nakon što su naučnici rekonstruisali putanju vatrene kugle koja je probila zvučni zid nešto prije 22 sata po britanskom vremenu u nedelju 28. februara.

Naučnici iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu potvrdili su da je crni komad stijene, ugljenični hondrit koji nikada ranije nije viđen u Velikoj Britaniji, udario je o kolovoz u blizini grada Vikomba i dodali da je u blizini pronađeno još fragmenata, prenosi Gardijan.

Ešli Grin, naučnica u muzeju, rekla je za britanski list da joj je ostvaren san da bude jedan od prvih ljudi koji su vidjeli i proučavali ovaj veoma rijetki meteorit koji su pronašli odmah poslije pada.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana