Naučnike zbunilo otkriće kako se na Marsu prostire zvuk

Rts
Foto: Ilustracija

Koristeći opremu na roveru „Perseverans“ za proučavanje atmosfere na Marsu, naučnici su uspjeli da ustanove brzinu prostiranja zvuka na crvenoj planeti koja se veoma razlikuje od one na Zemlji. Ono što su otkrili moglo bi da dovede do čudnih posljedica u komunikaciji budućih Marsovaca.

Nalazi do kojih su došli naučnici sugerišu da bi pokušaj razgovora na Marsu mogao da proizvede čudne efekte, pošto se čini da viši tonovi putuju brže od basova. S obzirom na to da ljudi ne mogu da dišu na Marsu, sigurno je da neće moći da provjere ovu tvrdnju, ali je naučnicima bilo zabavno da razmišljaju kako bi to izgledalo, prenosi Sajens alert.

Iz naučne perspektive, nalazi koje je na 53. Konferenciji o lunarnoj i planetarnoj nauci objavio Baptist Čajd, planetarni naučnik iz Nacionalne laboratorije u Los Alamosu, visoke temperaturne oscilacije otkrivene na površini Marsa zahtjevaju dalja istraživanja.
Zvuk ne putuje uvijek istom brzinom 

Brzina zvuka nije univerzalna konstanta. Može da se mijenja, u zavisnosti od gustine i temperature sredine kroz koju putuje. Što je medij gušći, to brže ide.

Zato zvuk putuje oko 343 metra u sekundi u našoj atmosferi na 20 stepeni Celzijusa, ali i 1.480 metara u sekundi u vodi i 5.100 metara u sekundi kroz čelik.

Atmosfera Marsa je mnogo rijeđa od Zemljine, oko 0,020 kilograma po metru kubnom, u poređenju sa oko 1,2 kilograma po metru kubnom na Zemlji. Samim tim je jasno da bi se zvuk drugačije putovao na crvenoj planeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana