Naučnici žele da uhvate neuhvatljivo

Huffington Post
Naučnici žele da uhvate neuhvatljivo

Tim evropskih astrofizičara planira da ziljeleži prvu fotografiju crne rupe, a nedavno dodjeljena donacija mogla bi da im pomogne u njihovoj namjera.

Evropski savjet za istraživanje dodjelio je 14 miliona evra timu koji stoji iza projekta BlackHoleCam.

Ovaj projekat za cilj ima posmatranje supermasivne crne rupe u jezgru naše galaksije kako bi zabilježio njen krajnji horizont – teoretsku granicu iza koje ništa, pa čak ni svjetlo, ne može da pobjegne.

„Dok većina astrofizičara vjeruje u postojanje crnih rupa, niko nikada zapravo video jednu. Tehnologija je sada dovoljno uznapredovala da zapravo možemo da snimimo crnu rupu i provjerimo njihovo postojanje – ako nema ovog krajnjeg horizonta, nema ni crnih rupa", izjavio je Heino Falke, jedan od članova tima koji stoje iza ovog projekta.

Projekat neće biti u stanju da zabilježi samu crnu rupu, ali istraživači vjeruju da mogu da vide njen horizont, stvar koju je predvidjela Ajnštajnova teorije relativiteta.

Kada gas biva usisan u crnu rupu uslijed izuzetno intenzivnog gravitacionog polja on proizvodi jake radio emisije prije nego što nestane. Ovaj krajnji horizont trebalo bi da oda svoje prisustvo bacanjem sijenke na te svijetle emisije, izjavili su istraživači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana