Naučnici zbunjeni: Šimpanze izvode sakralne rituale? VIDEO

Agencije
Naučnici zbunjeni: Šimpanze izvode sakralne rituale? VIDEO

Stručnjaci smatraju da bi nedavno zabilježeno neuobičajeno ponašanje ovih primata moglo da ukazuje na izvođenje ‘sakralnih rituala’.

Na nedavno objavljenom video snimku može se vidjeti kako šimpanze u Zapadnoj Africi sakupljaju kamenje, bacaju ga na drveće i ubacuju u pukotine pri podnožju stabla.


Kako ovakva vrsta ponašanja nema nikakvu evolucijsku niti funkcionalnu svrhu, stručnjaci pretpostavljaju da je riječ o primjeru rane verzije ritualnog ponašanja. Ovi postpuci mogli bi da pruže bolju sliku o počecima formiranja religijskih uvjerenja kod ljudi.

Šimpanze su do sada koristile kamenje samo u vidu alatki pomoću kojih su dolazile do hrane, piše "Independent".

"Prvi put u istoriji zabilježena je upotreba kamenja koja ne služi traganju za hranom, niti parenju. Ovo ritualno ponašanje i zbirke artefakata na pojedinim lokacijama koje su dobijene grupisanjem kamenja u gomilice mogu se dovesti u vezu sa skupinama kamenja pronašenim na arheološkim lokacijama i brojnim obrednim lokacijama starih civilizacija", navodi istraživač Laura Kihoi.

"Slaganje kamenja na pogrebnim mjestima i u hramovima kod pripadnika antičkih civilizacija označavalo je širok spektar stvari. Ti primjeri se najčešće nalaze među najranijim primjerima religioznog ponašanja u ljudskoj istoriji, a obrazac ponašanja koji smo nedavno uočili kod šimpanzi mogao bi da predstavlja sličnu instinktivnu radnju. Obilježavanje puteva i lokacija pomoću gomilica kamenja predstavlja važan korak u ljudskoj istoriji. Dalja istraživanja pružiće nam uvid u to da li je to i ovdje slučaj", zaključila je Kihoi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana