Naučnici vaskrsli hibridno sjeme iz tajnog eksperimenta starog 144 godine

GS
Foto: CBC

Davne 1879. botaničar Vilijam Džej Bil započeo je jedan od najstarijih naučnih eksperimenata na svijetu, zakopavajući 20 staklenih flaša sa semenkama.

Sto četrdeset četiri godine kasnije, naučnici na istom univerzitetu su nastavili njegov rad, oživljavajući to sjeme i pronalazeći među njima hibridnu biljku, koja vjerovatno uopšte nije trebalo da bude dio eksperimenta.

Bil je bio zainteresovan da pomogne farmerima tako što je vidio koliko dugo korov ostaje održiv. Pošto nije video način da ubrza ovaj proces, odlučio je da stavi 50 sjemena 23 različite vrste biljaka u 20 staklenih boca, a zatim da ih zakopa s otvorima okrenutim nadole u pjesak kako se voda ne bi skupljala unutra. Zatim bi se sjeme iskopavalo svakih pet godina i stavljalo da klija ne bi li se provjerilo da li je još održivo. Tako je nastavljeno svakih pet godina sve do 1920. godine, kada je određeno da se otkopavanje odloži na svakih 10 godina, a zatim od 1980. na 20. Eksperiment će biti završen 2100. nakon 221 godina.

Pre dve godine s tajne lokacije iskopana je 16. boca, da bi se videlo da li će sjemenke iz nje moći i dalje da rastu. Dok je ukupna studija otkrila da je većina vrsta biljaka izgubila održivost sjemena u prvih 60 godina eksperimenta, tim je prošlog mjeseca otkrio da je visok procenat biljaka iz roda Verbaskum, biljne vrste poznate pod imenom divizma, i dalje u stanju da raste. Rezultati su objavljeni u Amerikan Žurnal of Botani, prenosi 24sedam

"Najveće iznenađenje za mene je to što je sjeme ponovo klijalo“, rekao je Frank Televski, profesor emeritus, vođa tima, i dodao: "Nevjerovatno je da nešto tako staro još može da raste".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana