Naučnici utvrdili da je dan sve duži, evo i zašto

Srna
Naučnici utvrdili da je dan sve duži, evo i zašto

CIRIH - Naučnici kažu da emisije gasova koje nastaju usljed ljudskih aktivnosti imaju veći uticaj na našu planetu nego što možemo da zamislimo i da je jedna od posljedica produžavanje dana zbog topljelja ledenih kapa na polovima.

Novo istraživanje pokazalo je da ova posljedica klimatskih promjena usporava brzinu kojom se Zemlja rotira, a to povećava dužinu dana, prenio je “Juronjuz”.

Produženje iznosi samo nekoliko milisekundi, ali bi moglo da ima značajan uticaj u modernom svijetu visoke tehnologije, jer se mnogi računarski sistemi koje svakodnevno koristimo oslanjaju na veoma precizne atomske satove.

Brzina kojom se Zemlja okreće diktira koliko je tačno dan dug. Što se planeta sporije okreće, to je dan duži. Na to utiče komplikovana mreža različitih faktora koji uključuju gravitaciono privlačenje Mjeseca na naše okeane i kopno.

Već milenijumima, Mjesec je bio dominantan faktor, dodajući nekoliko milisekundi danu tokom jednog vijeka. Mjesec privlačnom silom prema Zemlji uzrokuje da se okeani izboče prema njemu, što postepeno usporava okretanje planete.

Pošto se ledeni pokrivači Grenlanda i Antarktika tope zbog globalnog zagrijavanja, ova voda se preraspoređuje sa polova planete u okeane bliže ekvatoru. Ovo mijenja oblik Zemlje, izravnava polove i čini je debljom u sredini, što usporava njenu rotaciju.

-To je kao kada umjetnička klizačica pravi piruetu - prvo drži ruke uz tijelo, a zatim ih ispruži - rekao je Benedikt Soja, autor studije i profesor svemirske geodezije na univerzitetu ETH u Cirihu.

Međutim, ukoliko ljudi nastave da sagorijevaju više fosilnih goriva i Zemlja se u skladu s tim bude dodatno zagrijavala, to bi na kraju imalo veći uticaj na brzinu rotacije Zemlje nego efekat Mjeseca. Klimatske promjene bi mogle da postanu dominantni faktor, pokazuje istraživanje.

Dužina dana bi do kraja vijeka mogla da se poveća za 2,62 milisekunde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana