Naučnici uspjeli da komuniciraju sa delfinima

Independent
Naučnici uspjeli da komuniciraju sa delfinima

Istraživači koji testiraju prevodilac koji bi mogao da omogući ljudima i delfinima da komuniciraju izjavili su da su po prvi put zabilježili uspješno korišćenje ovog uređaja kada je delfin pokazao na obližnju morsku travu naučnicima u vodi, piše Independent.

„Bilo je nevjerovatno, imali smo poklapanje. Bila sam zapanjena", izjavila je doktorka Denis Hercing, direktorka projekta i tvorac uređaja za prevođenje.

Ovaj uređaj koristi par hidrofona (podvodnih mikrofona) kako bi zabilježio kompletan spektar kliktanja i zvižduka koje delfini prave.

Umjesto da ove vokalizacije „prevodi" na ljudski jezik, dr Hercing uči delfine ograničenom riječniku koji su definisali ljudi.

Ovo pomaže da se uprosti veliki broj zvukova koje delfini prave.

Delfini, koji su izuzetno inteligentne životinje i sposobni za korišćenje alata, koriste signalne zvižduke kako bi se obratili pojedincima kao i škljocanje kao sonar koje im pomaže pri lovu.

Hercingova je razvila 8 „riječi" koje koriste vokalizacije slične onima koje upotrebljavaju delfini kako bi se odnosili prema određenim stvarima u okolini kao što su „morska trava" i „bočno jahanje talasa" (kada delfin skače na talas koji je napravio brod).

U ovom nevjerovatnom otkriću, delfin je ispustio jedinstven zvižduk koji je povezan sa morskom travom, međutim, niko ne može da kaže da li je delfin aktivno pokazivao na vegetaciju a i tu "riječ" čuli su samo jednom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana