Naučnici stvorili anti-tijelo koje blokira bol

Geek.com
Naučnici stvorili anti-tijelo koje blokira bol

Lijekovi koji se koriste za ublažavanje bola nisu se značajno promjenili posljednjih godina i skoro svi oni imaju popriličan spisak sporednih pojava. Međutim, tim naučnika sa Univerziteta Djuk možda je otkrio alternativu lijekovima koji se tradicionalno koriste za ublažavanje bola.

Naučnici su razvili visoko specijalizovano anti-tijelo koje može da „otupi" odgovor tijela na bol tako što djeluje direktno na neurone.

Profesor Jong Li je originalno tražio način da izoluje određeni tip natrijumskog kanala pod nazivom Nav1.7 koji se nalazi na neuronima kako bi proučavao njegovu strukturu. Ovi kanali regulišu protok natrijuma kroz membranu neurona kako bi kontrolisali ispaljivanje elektronskih signala neurona.

Nav1.7 kanal je poznato po učešću u generisanju bola i senzaciji svraba, a Li je koristio anti-tijela kako bi zarobio proteine kanala. Ubrzo potom se zapitao da li bi bilo moguće stvoriti anti-tijelo koje će onesposobiti funkciju kanala kod živih organizama.

Istraživači mogu da u laboratoriji stvaraju anti-tijela koja će „nišaniti" određeni molekul ili strukturu, i to je ono što su istraživači sa Djuka uradili.

Anti-tijelo koje su stvorili ima visok afinitet prema Nav1.7 natrijum kanalu na neuronima, što dovodi do toga da se anti-tijela j na površinu ovih proteina i stabilizuju ih u „off" (ugašenom) položaju. S obzirom da kroz kanal više ne prolazi natrijum, osjećaj bola i svraba je potisnut.

S obzirom da neuroni ne šalju signale koje mozak tumači kao bol, ova tehnika bi mogla da bude efektna u tretiranju upaljenskih i neuropatičnih bolova.

Prilikom testiranja na miševima naučnici su otkrili da je ovaj tretman efikasan i da ne izaziva zavisnost ili neke očigledne sporedne pojave.

Djuk univerzitet trenutno traži sredstva kako bi patentirao anti-tijelo i započeo kliničko testiranje za farmaceutsku upotrebu na ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana