Naučnici riješili veliku misteriju životinjskog svijeta

Independent
Naučnici riješili veliku misteriju životinjskog svijeta

Naučnici tvrde da su napokon riješili jednu od najvećih misterija u životinjskom kraljevstvu – kako je zebra dobila svoje šare?

Još od kada je Čarls Darvin raspravljao o ovoj temi sa kolegom biologom Alfredom Raselom Volasom u 19. vijeku, biolozi su predlagali brojne evolutivne teorije koje su dovele do ovih smjelih crno-vijelih obilježja, piše Independent.

Međutim, sada tim sa Univerziteta u Kaliforniji tvrdi da su analizirali sve teorije i zaključili da su zebrine pruge vremenom evoluirale kako bi je štitile od neželjene pažnje mušica koje prenose bolesti.

„Niko nije znao zašto zebre imaju tako upečatljive šare. Međutim, rješavanje evolucionih zagonetki povećava naše znanje o prirodnom svijetu i može da dovede do veće želje da ga očuvamo", tvrdi vođa studije Tim Karo.

Karo i njegov tim su posmatrali različite hipoteze, uključujući i mogučnost da pruge predstavljaju svojevrsan vid kamuflaže koji zbunjuje protivnika pa čak i da im one služe kao vid komunikacije.

Oni su zaključili da su pruge odbrana od eko-parazita nakon što su posmatrali različite uzorke šara životinja iz grupe kopitara – od kojih većina posjeduje neki vid pruga.

Oni su potom mapirali intenzitet ovih pruga naspram različitih faktora okoline koji su mogli da utiču na evoluciju pruga, uključujući distribuciju šuma, predatore i muve.

Rezultati su pokazali da je najveća statistička korelacija između vrsta sa izrazitim šarama i predjela gdje su paraziti najaktivniji.

Međutim, ovo otkriće ne rješava kompletnu misteriju koja ukružuje zebrine šare. Iako su biolozi sigurni da su šare tu kako bi ih štitile od muva, i dalje ostaje pitanje – zašto ti insekti zapravo izbjegavaju šare?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana