Naučnici pronašli 47 miliona godina staru muvu

G.S.
Naučnici pronašli 47 miliona godina staru muvu

Međunarodni tim naučnika na čelu sa Fridgeir Grimsonom sa Bečkog univerziteta pronašao je do sada nepoznatu fosilnu vrstu muve u jami Mesel u Nemačkoj koja se nalazi pod zaštitom Uneska.

U stomaku muve pronađen je polen različitih biljaka čime su naučnici dobili uvid u način ishrane, tadašnju ekologiju i ulogu muve kao oprašivača. Studija je objavljena u stručnom časopisu “Current Biology”.

Polen u stomaku pronađene muve iz roda Hirmoneura omogućila je naučnicima da rekonstruišu njeno okruženje, biološku interakciju između biljaka i muve, kao i ponašanje muve pri uzimanju hrane. Danas se u tipične oprašivače ubrajaju pčele, leptiri i bumbari koji se djelimično hrane polenom. Manje je poznato da i muve igraju ulogu u procesu oprašivanja.

“Sadržaj polena u stomaku fosilne muve dovodi do zaključka da su se muve prije 47 miliona godina hranile polenom i bile značajne za širenje polena različitih biljnih taksona”, objašnjava Grimson sa Odjeljenja za botaniku i istraživanje biodiverziteta i dodaje:

“U starim suptropskim i tropskim ekosistemima muve su vjerovatno bile značajniji oprašivači od pčela”.

U stomaku muve pronađen je dominantno polen vodene vrbe i djevojačkog grožđa. Vodena vrba raste u močvarnom i priobalnom području jezera, dok je djevojačko grožđe puzavica koja se nalazi na drveću. Pretpostavlja se da muva nije prelazila velike razdaljine u potrazi za hranom i da je tražila polen biljaka u okruženju, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana