Naučnici: Ovo je boja svemira

Businessinsider
Naučnici: Ovo je boja svemira

Dok gledate u nebo tokom vedre noći, svemir izgleda kao velika crna zavjesa prošarana biserima od slonovače i dijamantskim odsjajima. Međutim, u stvarnosti, te male svjetlosne tačke predstavljaju prosječnu boju kosmosa, piše "Business Insider".

Najveći dio zvijezda u svemiru formiran je prije pet milijardi godina. U prošlosti, ove zvijezde bile su svjetlije i plave boje, međutim, kako stare, one od plave prelaze u žutu i na samom kraju u crvenu boju.

Zahvaljujući ovim vremešnim zvijezdama, boja svemira se postepeno promjenila od plavičaste ka crvenkastoj boji.

Ukoliko bismo „cio svemir stavili u kutiju", ne bismo li vidjeli svu njegovu svjetlost u isto vrijeme, prosjek svih boja koji bismo mogli da vidimo ljudskim okom izgledao bi ovako:

Iako možda ne izgleda upečatljivo, naučnici koji su otkrili ovu boju nazvali su je „kosmička bež".

Međutim, ova bleda boja ne bi trebalo da vas razočara. Ukoliko bismo uzeli isto svjetlo, umjesto da cio spektar boja posmatramo u cjelini, i propustili ga kroz prizmu, ono bi stvorilo dugu sačinjenu iz skoro svih boja koje imamo priliku da vidimo na Zemlji.

Kako bi dobili sliku tog svjetla, naučnici su posmatrali podatke dobijene posmatranjem svjetlosti u 200.000 galaksija. Onda su izgradili „kosmički spektrum" kako bi predstavili zbir cjelokupne energije u kosmosu koja se emituje na različitim svjetlosnim dužinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana