Naučnici otkrili talase na Titanu?

Thewure.com
Naučnici otkrili talase na Titanu?

Naučnici su možda napokon uspjeli da potvrde postojanje tečnih talasa na Saturnovom mjesecu Titanu. U pitanju je fenomen koji su godinama istraživali bez ikakvog uspjeha.

Naučnici su već neko vrijeme zainteresovani za Titan zato što je po Nasi u pitanju „jedan od svetova najviše nalik Zemlji".

Sa svojom gustom atmosferom i hemijskim jedinjenjima bogatim organskim elementima, Titan podsjeća na smrznutu Zemlju od prije nekoliko milijardi godina prije nego što je život počeo da upumpava kiseonik u našu atmosferu.

„Mogućnost postojanja talasa na površini Titana, stvari jedinstvene za Zemlju i naš solarni sistem, već neko vrijeme interesuje istraživače a možda su napokon uspjeli da dođu do dokaza koji bi podržali ovu naučnu spekulaciju.

Sudeći po planetarnom naučniku Džejsonu Barnsu, neobične refleksije na površini jednog od njegovih ugljovodoničnih okeana mogle bi da budu izazvane talasima preko površine ovog lunarnog okeana nazvanog Punga Mare.

Ovaj okean sačinjen je iz gasova poput metana i etana koji postoje u tečnom stanju na površini Titana gdje je temperatura -180 stepeni Celzijusa.

Barns tvrdi da su pojedini pikseli na slikama koje su načinjene u okviru Nasine Kazini misije, svijetliji od drugih tako da bi to moglo da bude rezultat uznemiravanja površine.

„Čini se da smo pronašli talase van Zemlje. Ono što vidimo može biti u skladu sa talasima, ali ne bi trebalo odbaciti ni druge mogućnosti", izjavio je Barnes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana