Naučnici još nisu shvatili Teslinu stvaralačku intuiciju

index.hr
Naučnici još nisu shvatili Teslinu stvaralačku intuiciju

Nauka još nije dokučila izumiteljsku intuiciju Nikole Tesle uprkos velikom broju istraživanja koja se njim bave, piše hrvatski "teslalog" Tomislav Petković u članku objavljenom u najnovijem broju međunarodnog časopisa Almagest, povodom sedamdesete godišnjice Tesline smrti.

Tesla i danas ostaje izuzetna pojava u istoriji svjetske nauke, tehnologije i kulture, i veliko nadahnuće istraživačima, ocijenio je profesor zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Velike misli

Cijeli život Tesla je posvetio velikim mislima: nauci, prirodi i čovjeku, a najveće priznanje mu je činjenica da milijarde ljudi na planeti uživaju rezultate njegovog rada, ističe Petković.

Jednako je važan Teslin kosmopolitizam i ideja svjetskog mira koju je čvrsto zagovarao i što nikada nije umanjivao važnost njegovih korijena i kulture područja odakle potiče, napominje.

Petković se kritički osvrće na " pseudonaučne" pristupe Tesli i zagovara sintetički odgovor o Teslinim dostignućima, naslijeđu, moralu i kosmopolitizmu.

Naučnik – genije – ekscentrik – čudak

Naučna i kulturološka istraživanja Teslinog života i djela urodila su plodom u nekoliko vrijednih naučno-popularnih knjiga u hrvatskoj nauci i kulturi, kaže Petković.

Pravo osvježenje su, međutim, pozorišna umjetnička dijela s Teslom i njegovim likom u njihovom žarištu, gdje se dodiruju naučna kreativnost s jedne i umjetnička mašta s druge strane.

U dijelu javnosti o Tesli postoji lepeza „naučnik – genije – ekscentrik – čudak" koju treba napuštati i fokusirati se na osnovna epistemička pitanja našeg vremena: Ko je Tesla? Otkud njegov izumilački dar i nezavisna istraživačka duša? Da li su Tesline intuicije Dekartovog tipa došle rođenjem i razvojem u mladosti ili su razvijene i prepoznate u američkoj fazi? Da li je Tesla u kasnijoj fazi razvijao karakterističnu filozofiju života? U kojoj mjeri se u Teslinom životu i djelovanju odnose inženjerstvo, politika i filozofija, smatra Petković.

Nedostaju novi novi radovi

Teslin životni opus broji 116 izvornih patenata i 164 analogona patenta u 26 zemalja svijeta. Dakle, sveukupno 280 patenata! Njegova dostignuća su u polju elektrotehnike raširena po modernim tehnologijama našeg doba: visokofrekvencijskoj rasvjeti, rendgenskom i kosmičkom zračenju, televiziji, sve do savremene ICT ili elektromagnetske kulture.

Međutim, nedostaju novi naučni radovi u časopisima s međunarodnim recenzijama na tragu Teslinog naslijeđa ili laboratorijskih istraživanja podstaknutih njegovim patentima. Nedostaju monografije o Tesli sintetičkog pristupa koje bi počivale na tačnim istorijskim podacima i epistemičkim sudovima novijeg razvoja nauke i tehnologije, dodaje on.

Na pitanje kako se najčešće u hrvatskoj javnosti čuva sjećanje na Teslu, Petković kaže da je hrvatska javnost još uvijek na početnim metodološkim konceptima u pogledu Tesle, njegovog naslijeđa i percepcije. Međutim, napravljeni su pomaci u poslednje vrijeme.

Ističe "više nego uspješnu kulturnu manifestaciju o sinergiji Tesla – Bošković" na prelazu 2012 /2013. u Institutu Ruđer Bošković. U Tehničkom muzeju u Zagrebu se već godinama u danima o Teslinoj smrti organizuju javno popularna predavanja "Dani N. Tesle", koji se oplemenjuju pozorišnim predstavama i eksperimentima u Teslinom kabinetu. Prave kulturne i didaktičke aktivnosti pokreće već godinama „Udruženje Nikola Tesla–genije za budućnost". U naučnoj periodici HATZ i HAZU objavljeni su godišnjaci ili tematski blokovi posvećeni Tesli, kaže Petković.

Nema koherentne strategije

Sjećanje na Teslu najbolje stoji kod imena ulica, trgova, škola i gimnazija.

Diskusije o Teslinoj nacionalnoj pripadnosti su za Petkovića besmislene jer je Tesla bio istinski kosmopolita. Prava pitanja u svjetlu novih zbivanja u našem prostoru i vremenu su: Da li je Teslin kosmopolitizam i moral u sukobu s lokalnom kulturom ili kulturama: hrvatskom i srpskom, religijskom bifurkacijom katoličko – pravoslavno?, smatra on.

Treba gledati komplementarno uticaj hrvatske domovine i ranog obrazovanja sa srpskim porijeklom po ocu i majci s pravoslavnim duhovnim tragom u djetinjstvu. Tesla je sam bio ponosan na obije te komponente, kaže Petković.

Plan i strategija sjećanja na Teslu u Hrvatskoj postoji samo u fragmentima, a ne kao koherentna strategija na nacionalnom nivou. Strategija podrazumijeva razvoj nove discipline "teslalogije na djelu" koja bi okupljala dokazane naučnike ali i mlade i koja bi počivala na fundamentalnim otkrićima i idejama Nikole Tesle.

Strategiju 'teslalogije' bi trebalo da podržavaju i neguju ministarstva, kulturne institucije i univerziteti u Hrvatskoj do najvažnijih instituta u Hrvatskoj kao što su Ruđer Bošković, Končar i drugi. Teslalogija uključuje i praćenje realizacije ideje novog supravodoničnog linearnog akceleratora, čija zemlja proizvodnje i finansijeri još nisu poznati.

Istraživanja Teslina života i djela minimalno dotiču njegovo hrvatsko ishodište i djetinjstvo u rodnoj Lici, a hrvatski naučnici koji se bave Teslom se slabo ili tek ponekad navode u svijetu. Statistika je mnogo bolja u pogledu srpskih, mađarskih, austrijskih, sve do rumunskih naučnika i istoričara nauke i tehnologije. Muzej Nikole Tesle u Beogradu je ugledno referentno mjesto za Teslino naslijeđe koje se učestalo navodi u svjetskoj recepciji Tesle, zaključio je fizičar, filozof i "teslolog", Tomislav Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana