Naučnici identifikovali nezamijenjive lokacije na Zemlji

Popsci
Naučnici identifikovali nezamijenjive lokacije na Zemlji

Potpuno je normalno da pričamo o ugroženim životinjskim vrstama, ili onim izumrlim. Međutim, veliki dio postojanja životinjskih vrsta zavisi i od sredine u kojoj žive.

Novo istraživanje u žurnalu „Science" analiziralo je podatke Internacionalne unije za konzervaciju i svjetske baze zaštićenih područja kako bi imenovalo nezamijenjivije dijelove naše planete.

Kako bi ustanovili koliko je neki predio nezamijenjiv, naučnici su proučavali podatke u vezi sa 173.000 zaštićenih područja i 21.500 vrsta. Ključni faktor odnosio se na to koliko neki predio doprinosi opstanku određene vrste i da li bi njegovo nestajanje dovelo do istrebljenja tih životinjskih vrsta.

Istraživači su identifikovali ukupno 137 lokacija u 34 zemlje čije očuvanje je izuzetno važno. Mnogi od ovih predela se već nalaze na UNESCO listi svjetske baštine, ali više od polovine nije.

Među najvažnijim se nalazi i Sierra Nevada de Santa Marta Natural nacionalni park. Ovaj park je dom velikom broju autohtonih i ugroženih vrsta.

A tu su i određeni predjeli koji i ne postoje kao zaštićene lokacije u praksi, iako se očekuje da će zaštićeni predjeli – koji čine 13 odsto ukupne teritorije na Zemlji, biti, kao i što samo ime kaže, zaštićeni. Ali iz brojnih razoga to nije uvijek slučaj.

Studija naglašava da mnogi državni planovi uključuju fokusiranje na „harizmatične vrste" kao što su popularni medvjedi na način na koji može da ugrozi ekosistem kao cijelinu.

Kako bi što bolje rukovodili lokacijama tako da sve ugrožene vrste, bez obzira na to koliko su male i neatraktivne , istraživači preporučuju targetiranje onih vrsta prema kojima određena lokacija ima najveću obavezu da ih zaštiti.

Sve ove nezamijnjive lokacije i životinjske vrste koje bi profitirale njihovim očuvanjem možete pogledati ovjde

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana