Naučnici bliže riješenju misterije kamena sa Marsa

Telegraph
Naučnici bliže riješenju misterije kamena sa Marsa

Čudna stijena koja podsjeća na krofnu koja se niotkuda pojavila na Marsu potpuno je zbunila naučnike, međutim, čini se da su Nasini stučnjaci blizu objašnjenja za ovu neobičnu pojavu, piše britanski list Telegraf.

Mali okrugli kamen niotkuda se pojavio na fotografijama koje je u razmaku od 12 dana načinio rover Oportjuniti.

Stijena nije bila na fotografijama načinjenjim 26. decembra 2013. godine ali na onima iz 8. januara jeste. Međutim, šta je u pitanju?

„Izgleda kao krofna, bijela po ivicama a crvena u sredini. Posmatrali smo objekat pod mikroskopom i definitivno je u pitanju kamen", izjavio je Stiv Skajres, zadužen za Nasine istraživačke rovere na Marsu.

Međutim, u pitanju je stijena kakvu nijedan zemljanin nije vidio.

Skajres je izjavio da naučnici vjeruju da je stijena, nazvana „Šiljasto ostrvo", dospijela na fotografiju kada je rover načinio okret na prašnjavom tlu Marsa i tako oborio dio okolne stene koji se skotrljao naizbrdo.

„Mislim da je tokom njegovog okretanja rover oborio kamen i nekako ga dogurao do sadašnje pozicije", izjavio je Skajres.

Ipak, naučnici još nisu pronašli mjesto sa kog je taj kamen mogao da stigne, ali vjeruju da je bio skriven na negdje na roveru.

Analiza Oportjunitijevih instrumenata takođe je pokazala da stijena ima čudan sastav koji se razlikuje od svega što su ranije vidjeli.

Stijena sadrži puno sumpora zajedno sa velikom koncentracijom magnezijuma.

„I dalje pokušavamo da u potpunosti razriješimo ovu misteriju. Trenutno ispitujemo kamen. U pitanju je priča o otkriću koja se i dalje razvija", izjavili su naučnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana