Nasljednici evropskih vukova iz kamenog doba!

Agencije
Nasljednici evropskih vukova iz kamenog doba!

Peking,Vašington, Moskva - Današnji psi, koji važe za najbolje prijatelje ljudi, vode porijeklo od evropskih vukova iz kamenog doba - tvde naučnici. Ekipa naučnika iz Rusije, SAD i niza evropskih zemalja analizirala je DNK današnjih pasa i zaključila da su oni živjeli na prostoru današnje Evrope prije najmanje 18.000 godina.

U istraživanju, čije rezultate objavljuje časopis "Sajens", korišteni su uzorci DNK deset praistorijskih vukova, među kojima i najstarijih sa prostora Sibira, kao i osam pasa koje je pripitomio pračovjek.

Genetski materijal bio je star od 1.000 do 32.000 godina. Dobijeni podaci su upoređeni sa DNK 77 savremenih pasa, 49 vukova, kao i četiri kojota.

Prema dobijenim rezultatima, najbliži današnjim psima su – evropski vukovi iz kamenog doba.

Ekipa naučnika ponudila je i mogući scenario pripitomljavanja vukova, koji je vodio ka evoluciji.

Vukovi, primamljeni mirisom pripremanja hrane ili otpadima, često su bili u blizini mjesta na kojima su živjeli ljudi.

Jedinke, koje su bule najbistrije i najprijateljskije imali su kontakt sa ljudima, prilagođavali su se njihovim gestovima i ponašanju.

Kako smatra naučna grupa, pojedini vukovi, koji su ispoljavale najmanje agresije, mogli su da prate lovce iz paleolita kao svoje vođe. Odnosno, vuci su se polako pridruživali ljudskom "čoporu".

Tako je išlo pripitomljavanje vukova i takav je bio početak njihovog prijateljstva sa čovjekom.

Nedavno su istraživači iz Kine, Rusije, SAD i Švedske dokazali da neke vrste azijskih pasa lutalica mogu biti "evolutivni most" između vukova i pasa.

Sada dvije ekipe naučnika paralelno rade na hipotezi migracije životinja, koja je uticala na njihovu evoluciju - navodi Glas Rusije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana